Kadın Boşanma Davası Açar Erkek Kabul Etmezse Ne Yapılmalı?

Kadın Boşanma Davası Açar Erkek Kabul Etmezse Ne Yapılmalı?

  • Anasayfa
  • Kadın Boşanma Davası Açar Erkek Kabul Etmezse Ne Yapılmalı?

Kadın Boşanma Davası Açar Erkek Kabul Etmezse Ne Yapılmalı?

Kadın boşanma davası açar, erkek kabul etmezse ya da boşanma davasına karşı çıkarsa, korkmayın davanız hemen ret olmayacaktır. Boşanma davasında kadın davacı, erkek davalı ise ve erkek boşanma davasında duruşmalara gelmez ise davasını takip etmemiş o

Kadın Boşanma Davası Açar Erkek Kabul Etmezse Ne Yapılmalı?

Kadın Boşanma Davası Açar Erkek Kabul Etmezse Ne Yapılmalı?

Kadın boşanma davası açar, erkek kabul etmezse ya da boşanma davasına karşı çıkarsa, korkmayın davanız hemen ret olmayacaktır. Boşanma avukatınız, duruma müdahale edecektir yalnız unutmamak gerekir, çekişmeli boşanma davasında ya da evlilik birliğinin sarsılmasından dolayı açılan boşanma davalarında önemli olan iddiaların ispatlanması ve evliliğin çekilmez hale geldiğinin ve sizin için devamının mümkün olmadığı konusunda hakimi inandırmanızdır. Hiçbir sebep göstermeden sadece evliliğin yürümediğini iddia etmek tabiki de davanın reddine sebep olacaktır. Boşanma sebepleri tam olarak izah edilmeli, boşanmada kusur sayılan davranışlar boşanma avukatı vasıtasıyla boşanma davasında delillerle ispatlanmalıdır. Örneğin sosyal medya kayıtları yahut WhatsApp yazışmaları mahkemeye sunulmalı ve davalı erkek itiraz etse dahi kusurlu olduğu ortaya çıkartılmalıdır. Çünkü açtığınız dava anlaşmalı boşanma davası değil örneğin şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davasıdır ve bu davada davalının en azından kusurlu olduğu ortaya konmalıdır. Erkek tam kusursuz ise ne yazık ki boşanmaya karar verilmeyecektir. Unutmayın tam kusurlu eş boşanma davası açsa dahi davası reddolur. Evlilik temelden sarsılmış ise eşler boşanma davası açabilir. Ancak kadının kusuru daha ağır ise, davalı erkeğin buna itiraz hakkı ve kabul etmeme hakkı vardır. Fakat bu kabul etmeme, hakkın kötüye kullanımı niteliğindeyse ve evliliğin devamı koca ve müşterek çocuklar için artık korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilecektir. Anlaşılacağı üzere kadın ağır kusurlu olsa erkek daha az kusurlu olsa dahi boşanmaya karar verilebilecektir. Ve fakat kadının boşanma davasında maddi tazminat ve manevi tazminat talepleri ise reddedilecektir.  Ancak bu tazminatların genel hukuktaki maddi tazminat ile manevi tazminattan farklı olduğunu da unutmayın. 

Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Nafaka Öder mi?

Nafaka taleplerinin kabulü için illa ki kadının boşanma davası açmasına gerek yoktur. Erkek de dava açtığında nafakaya hükmedilebilir. Yoksulluk nafakasında önemli olan boşanma yüzünden yoksulluğa düşülecek olması ve kadının boşanma davasındaki kusurunun, erkeğin kusurundan ağır olmamasıdır. Örneğin kadın zina etmiş ancak erkeğe sonradan evlilik birliğinin sarsılmasından dolayı dava açmış, erkek de zina sebebiyle boşanma davası açıp da bunları birleştirmiş ise bu durumda kadının zina eylemi, erkeğin boşanma sebebi olan örneğin ekonomik şiddet eyleminden ağır olduğundan kadın nafaka alamayacaktır. Ayrıca nafakaya az hükmedilmiş olması durumunda dahi sonradan nafaka artırım davası da açılabilecektir unutmayın.

BUNU DA BİL; Çekişmeli boşanma davası hakkında sorulan soruların cevapları için aşağıdaki videomuzu izlemenizi tavsiye ederiz.

 

Boşanma Davasında Erkek Gelmezse Ne Olur?

Boşanma davasında kadın davacı, erkek davalı ise ve erkek boşanma davasında duruşmalara gelmez ise davasını takip etmemiş olur ve mazeretsiz gelmemiş ise yokluğunda yaptığınız işlemlere de itiraz edemez. Çekişmeli boşanma davasında davanın takibi çok önemlidir. Hak kayıplarının büyük bir çoğunluğu duruşmaların ve davanın takip edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Boşanma davaları uzun süreçli bir davadır. Bundan dolayı davanın takibi önemli olmakla birlikte, kadının açtığı boşanma davasını, erkeğin takip etmemesi yahut duruşmalara gelmemesi etkilemeyecektir. İyi hazırlanan boşanma davası dilekçesi ve cevaplarıyla, boşanma davasındaki tanık deliliyle erkeğin davasını takip etmemesinin etkisi ortadan kaldırılacaktır. 

Kadın Boşanma Davası Açarsa Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davasında dava kadın tarafından açılsa da erkek tarafından açılsa da süreler bakımından bir değişiklik olmayacaktır. Çekişmeli boşanma davası hukuk muhakemeleri kanununa tabidir usul bakımından ve buradaki usul kuralları kadın tarafından açılsa da erkek tarafından açılsa da aynı şekilde uygulanacaktır. Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davası gibi tek celsede boşanma davası değildir. Bu yüzden tüm aşamaların bitmesi, yaklaşık bir yılı bulabilmektedir. Davanızın hızından ziyade sonuca odaklanmanız ve kazanmaya yönelik faaliyetlerde bulunmanız tavsiye olunur.

Boşanmada Kadının Ağır Kusurları Nelerdir?

Boşanma davasında kadının ağır kusurlarının başında tabi ki de erkekte de olduğu gibi sadakat yükümlülüğüne aykırı davranmak gelir. Zina sebebiyle açılan boşanma davalarında zina delillerine dayanılmışsa ve ispatlanmışsa tabi ki de karşı taraf açısından ağır bir kusur olmuş olacaktır. Bunun haricinde haysiyetsiz hayat sürme, hayata kast, onur kırıcı davranışlarda bulunmak da durumun içeriğine, yaşanan olayın sonuçlarına ve etkisine bağlı olarak ağır kusuru sayılabilecektir. Kusurun ağırlığı; fiilin ne olduğu ile etkisine göre değişmekle birlikte ekonomik şiddet, duygusal şiddet, cinsel şiddet hepsi birlikte ağır kusurun özelliklerini taşıyabilir. Örneğin erkeğin eve bazen geç gelmesi, kadının erkeğin ailesine ağıza alınmayacak hakaret etmesine göre az kusur olabilecek ve kadının kusuru ağır kusur olabilecektir.

Boşanma Davasını Kim Açarsa Avantajlı Olur?

Boşanma davasını ilk kim açarsa açsın hiçbir avantajı yoktur. Boşanma davasında önemli olan davanın kazanılması, taleplerin elde edilmesi, çocuğun velayetinin alınmasıdır. Yoksa boşanma davasını ilk erkek açmış yahut kadın açmış bunun hiçbir yararı olmadığı gibi dezavantajı da olmayacaktır. Siz boşanma davasındaki delillerinizi ortaya koymaya ve iddialarınızı ispatlamaya bakın. Gerisi hiç önemli değil. Burada davasını, iddialarını ispatlayan, boşanma davasını hukuka uygun olarak takip eden avantajlı olur.

Kadın Boşanma Davası Açarsa Hak Talep Edebilir mi?

Kadın boşanma davası açıp davacı olsa da, yahut kendisine karşı boşanma davası açılıp davalı da olsa talep edebileceği haklar bulunmaktadır. Bu haklar davacı yahut davalı olup olmadığına bakılmaksızın talep edilebilen haklardır. Kadının hak talep etmesinde davacı yahut davalı olmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Kadın boşanma davası açarsa talep edebileceği haklar;

  • Müşterek çocuğun velayetini isteme hakkı,
  • Nafaka isteme hakkı,
  • Çocuğun velayeti kendisinde ise iştirak nafakası talep etme hakkı,
  • Boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek ise nafaka talep etme hakkı,
  • Maddi tazminat talep etme hakkı,
  • Manevi tazminat talep etme hakkı,
  • Mal paylaşımı talep etme hakkı,
  • Müşterek konutun kendisine tahsis edilmesi hakkı,
  • Ziynet alacağı talep etme hakkı,

Bulunmaktadır.

Çalışan Kadın Eşinden Nafaka Alabilir mi?

Nafakanın alınabilmesinin kanuni şartları bulunmaktadır. Bunlar; Boşanma yüzünden YOKSULLUĞA DÜŞÜLMESİ ve NAFAKA TALEP EDENİN AĞIR KUSURLU OLMAMASIDIR. Bu iki şartın varlığı durumunda nafakaya hükmedilebilecektir. Bundan dolayı çalışan kadın da nafaka alabilir çünkü yaşam kalitesi boşanma yüzünden azalmış ve yoksulluğa düşülmüş olunacaktır. Örneğin kadın asgari ücretle bir yerde çalışıyor diyelim. Erkek de çok zengin ve çok büyük bir inşaat şirketi var aylık müşterek hanenin toplam geliri de 300.000,00 TL olsun. İşte bu durumda kadın boşanma davası sonrasında çalışsa dahi nafaka alabilecektir çünkü yaşam kalitesi düşmüş onu bulunduğu ortama göre fakirleştirmiştir. Tabi tüm bunlar somut boşanma davasına göre değişkenlik gösterebilir. Net bir sonuca gitmek yanlış olur. Olayı, mevcut boşanma davası bakımından ele almak gerekecektir. 

Nafaka Ödemeyen Hapse Girer mi?

Nafaka yükümlüsü olan kişi, nafakayı ödemezse, ödenmeyen nafakaların tahsili için hukuk sistemimize göre icra takibi yapılması gerekir. İcra takibi sonrasında nafaka yine ödenmezse tazyik hapsi talebinde bulunulur. İhtarlara rağmen ödeme yapılmaz ise nafakayı ödemeyen kişi hakkında 3 aylık hapis cezası verilecektir. Bu ceza tazyik hapsi cezası olarak adlandırılır. Ödeme yapıldığı anda kişi serbest bırakılır. 

Boşanmadan Önce Evden Ayrılmak Suç mu?

Boşanma davasından önce evden ayrılmanın eşler açısından kusur olup olmadığı her olaya göre farklılık gösterir. Zira hiçbir gerekçe yokken eşinizi artık sevmediğinizden dolayı evi terk etmiş iseniz bu durumda kusurlu taraf olabileceksiniz. Ancak; duygusal şiddet, fiziksel şiddet, cinsel şiddet mağduru olan bir kadın artık bu davranışlar kendisi açısından çekilmez hal almış ise evi terk edebilir ve bu aleyhinde herhangi bir kusur yaratmaz. Çünkü evi terk ediş sebebi kendisinden kaynaklanmayan daha doğru ifade ile erkeğin hukuka aykırı davranışları sebebiyle gerçekleşmiş olacaktır. Anlaşılacağı üzere bu durumda bulunan kadın evi terk etmemiş, terk ettirilmiş sayılır. 

BUNU DA BİL; Davanı kazanmak istiyorsan bu videoyu izlemeni tavsiye ederiz.

1