Nafaka Çeşitleri ve Nafaka Davası
Boşanma davasında bilinmesi gereken hususlardan daha doğrusu en çok sorulan sorulardan bir tanesi eşe bağlanacak olan nafaka miktarları ve nafakaların kim tarafından ödeneceğidir. Burada nafaka kime ödenir? nafakayı kim öder? kaç çeşit nafaka vardır?
İçindekiler
- 1.1 Nafaka Nedir?
- 1.2 Iştirak Nafakası Ile Yoksulluk Nafakası Arasındaki Fark Nedir?
- 1.3 Tedbir Nafakası Nedir?
- 1.4 Kaç çeşit Nafaka Vardır?
- 1.5 Nafaka ödeyen Erkek Evlenirse Ne Olur?
- 1.6 çocuğa Verilen Nafaka Hangi Durumlarda Kesilir?
- 1.7 Boşanmada çocuğa Nafaka Ne Kadar ödenir?
- 1.8 Kadına Verilen Nafaka Ne Zaman Kesilir?
- 1.9 Boşanmada çocuğa Nafaka Ne Kadar Verilir?
- 1.10 Yaz Tatilinde Nafaka ödenir Mi?
- 1.11 Eş Için ödenen Nafaka Nedir?
Boşanma Davasında Nafaka Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Boşanma davasında bilinmesi gereken hususlardan daha doğrusu güncel olarak en çok sorulan sorulardan bir tanesi eşe bağlanacak olan nafaka miktarları ve nafakaların kim tarafından ödeneceğidir. Burada nafaka kime ödenir? nafakayı kim öder? kaç çeşit nafaka vardır? nafaka nedir? nafaka ödeyen erkek evlenirse nafaka kesilir mi? gibi soruların yanıtlarını genel geçer hukuk normları ile vermeye çalışacağız. Unutmayın; nafaka süresi kanun gereği süresizdir. Yani eşe verilen nafaka olan yoksulluk nafakası, kanundaki şartların gerçekleşmemesi durumunda şu andaki yasalar gereği ölene kadar ödenir. Nafaka ücreti ise her somut olaya göre değişmekle birlikte özellikle ekonomik koşullar, enflasyon ve eşlerin gelirlerine göre değişkenlik göstermektedir. Eşe verilen nafakaya yoksulluk nafakası, çocuk için verilen nafakaya ise iştirak nafakası adı verilir. Burada paylaştığımız bilgiler her somut olayın özelliğine göre değişkenlik gösterebilir. Unutmayın nafaka boşanma davasının ferilerindendir ve boşanmanın eki niteliğindedir.
Boşanma davalarında en çok merak edilen durumlardan biri de erkek ne zaman nafaka ödemez ile ilgili sorudur. Boşanan erkek, sırf boşanma davası açıldı diye yahut sırf boşanma kararı alındı diye nafaka ödemek zorunda değildir. Nafaka vermemek için önce boşanma davası avukatından hukuki destek alınması önemle tavsiye olunur. Erkeğin nafaka vermeyeceği durumlar kadının boşanma davsındaki kusurunun erkeğin kusurundan daha ağır olması, kadının gelir seviyesinin erkeğin gelir seviyesine yakın olması, boşanma yüzünden yoksulluğa düşülmeyecek olunması durumlarında erkek nafaka ödemeyecektir. Unutmayın ki nafaka konusunda kanunumuzda cinsiyet ayrımı yoktur ve erkek kusuru daha ağır olmadığı durumlarda ve de boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek ise kadından nafaka alabilir. Konu hakkında aşağıdaki videomuzu izlemenizi tavsiye ederiz.
BUNU DA BİL; Anlaşmalı boşanma davasında nafaka için makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Senin davan ile bir başkasının yaşadıkları farklı olacağından onda hükmedilmeyen karar senin davanda lehine sonuçlar yaratabilir. Her zaman dediğimiz gibi kendi davan ile ilgili en doğru bilgiye davanla ilgilenen boşanma avukatından öğrenebilirsiniz. Gelelim yukarıda izah ettiğimiz konulara;
Nafaka ile ilgili kısa video için tıklayınız.
Nafaka Nedir?
Nafaka boşanma davasında eşlerin geçimlerini karşılamak için daha doğrusu geçimlerini sağlayabilmeleri için verilen bir miktar paradır. Eşler evlilik birlikteliğinin sonlanmasından sonra diğer eşin geçimi için nafaka ödemekle yükümlü kılınabilir ancak unutma ki bu her zaman geçerli olan bir durum değildir çünkü nafakaların koşulları bulunmaktadır. Aynı şey eş için geçerli olduğu gibi tabi ki müşterek çocuklar için de ödenecek olan iştirak nafakası için de geçelerlidir. Unutma ki eşleri için ödenen nafakaya kanun ismiyle yoksulluk nafakası adı verilirken çocuklar için ödenen nafakaya iştirak nafakası adı verilir. Genellikle boşanma davalarında iştirak nafakası ödenmesi eşler için bir külfet olarak nitelendirilmekte sanki eşe verilen bir ödemeymiş gibi algılanmaktadır. Fakat unutma ki iştirak nafakası çocukların ihtiyaçları göz önüne alınarak kararlaştırılan bir nafaka türüdür. Burada önemli olan diğer eş değil tabi ki de çocuğun üstün yararıdır. Evlilik birlikteliği içinde çocuklarınız için yaptığınız ödemeler gözünüze çok batmaz. Ancak boşanma davası sonrasında bunlar sanki bir külfetmiş gibi gelmeye başlar. Unutmamanız gereken husus bu ödenen paraların çocukların ihtiyaçları için ödendiğidir. Boşanma davası sonrası eşinizden ayrılmış olabilirsiniz ancak çocuklardan ayrılamazsınız. Onlar hala sizin çocuğunuzdur ve yükümlülükleriniz devam eder. Siz bir ebeveynsiniz ve bu çocukların bakımından, eğitiminden, giyiminden, beslenmesinden sorumluluğunuz devam edecektir. Boşanma davası sonrasında boşanma kararı eşler için verilen bir karardır. Çocuklarınızdan boşanamazsınız.
Fakat burada bir hususu da belirtmekte fayda vardır. Hakim boşanma davasında taleplerle bağlıdır. Siz boşanma davasında çocuklar için iştirak nafakası talep etmemişseniz hakim kendiliğinden iştirak nafakasına hükmedemez. Yahut, çocuğun ihtiyacından daha azını talep etmiş iseniz örneğin ihtiyaçlar 5.000,00 TL iken siz 1.000,00 TL talep etmiş iseniz bu sefer hakim 5.000,00 TL ye hükmedemez. Ayrıntılı bilgi için hukuk büromuzla irtibata geçebileceğiniz gibi mevcut boşanma avukatınızla da iletişime geçebilirsiniz.
BUNU DA BİL; Boşanma davasını kazanmak için dikkat edilmesi gerekenler için reels videomuza göz atmanızı tavsiye ederiz.
İştirak Nafakası İle Yoksulluk Nafakası Arasındaki Fark Nedir?
Yoksulluk nafakası eşleri için düzenlenmiş nafakadır. İştirak nafakası adı ise çocuklar için verilen nafaka türü olup her iki nafaka türü de boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren bu adı almaktadır. Hakim çocuk için kararlaştıracağı nafakaya iştirak nafakası, eş için kararlaştıracağı nafakaya ise yoksulluk nafakası adını verip kararın kesinleşmesinden itibaren ödeneceğini kararlaştıracaktır. Fakat tekrar etmekte fayda vardır ki bunlar kişilerin taleplerine bağlıdır. Sen talep etmezsen hakim kendiliğinden ne iştirak nafakasına ne de yoksulluk nafakasına hükmedebilir.
Tedbir Nafakası Nedir?
İşte merak edilen nafaka türlerinden bir taneside tedbir nafakasıdır. Kanun eşlerin ve çocukların boşanma davasının açılmasından sonraki durumlarını düşünerek bu durumu boşanma aşamasındaki eşlerin insiyatifine bırakmamış, ailenin korunması gerekliliğini ön planda tutarak çeşitli düzenlemelere yer vererek tabiri caiz ise önlemleri kendisi almıştır. Bu önlemlerden birisi de tedbir nafakasıdır. Anlaşılacağı üzere boşanma davası açan eş kendisi ya da çocuğunun geçimi, ihtiyaçları için bir talepte bulunmamışsa kanun davanın açıldığı tarihten itibaren eşlerin geçimi ve çocukların durumu için tedbirlerin hakim tarafından alınmasını kararlaştırmıştır. Uygulamada durum biraz farklı olsa da boşanma avukatından yardım almanızı önemle tavsiye ederiz. Hak kayıplarının daha fazla yaşanmaması adına boşanma avukatı size bu konularda yardımcı olacaktır. Eğer Ankarada ikamet ediyorsanız ankara boşanma avukatı, istanbulda ikamet ediyorsanız istanbul boşanma avukatından hukuki destek almanız önemle tavsiye olunur.
Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere tedbir nafakası davanın görülmesi sırasında eşlerin ve çocukların barınması, geçimi için hakim tarafından kendiliğinden alınması gereken bir önlem niteliğindedir. Ancak hakimin yönlendirilmesi ve talepte bulunulması ise tavsiye edeceğimiz bir durumdur. Daha fazlası için hukuk büromuzla irtibata geçiniz.
Tedbir nafakası boşanma davasının devamı sürecinde eşlerin karşılaması gereken bir bedel iken yoksulluk nafkası ve iştirak nafakası boşanma davasının kesinleşmesinden sonra gündeme gelecek olan nafaka türleridir.
Tedbir nafakası için daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak isterseniz bizimle iletişime geçebileceğiniz gibi tedbir nafakası nedir başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.
Kaç Çeşit Nafaka Vardır?
Kanunumuzda düzenlenmiş olan ve boşanma davası sırasında istenebilecek olan nafakalar tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakasıdır. Tedbir nafakası yukarıda da izah ettiğimiz üzere boşanma davasının devam ettiği sürece geçerli olan nafaka olup boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren artık ortadan kalkar. İştirak nafakası adı üzerinde eşlerin çocukların ihtiyaçlarına iştirak ettikleri nafaka türüdür ve burada önemli olan çocuğun ihtiyaçlarıdır. Boşanma davası çocuğun ihtiyaçlarının ortadan kalktığı bir dava türü değildir. Ancak iştirak nafakasının alınması için somut olayınızın durumu için bir boşanma avukatından hukuki destek almanız bizce şarttır. Eşler boşanma davası sürecinde genellikle sürecin çabuk bitmesine odaklanırlar. Bir an evvel bitsin de geleceğimi şekillendireyim yeni birisini hayatıma alayım hatta yeni birisiyle evleneyim telaşesine düşebilirler. Bu durum oldukça yanlıştır. Çünkü bunlar taviz doğurur. Sabırsızlık boşanma davasının en büyük düşmanıdır. Hak kayıplarının başlangıcıdır acelecilik. Çünkü aman biraz fazla vereyim de bir an evvle bu kadından bu adamdan kurtulayım. Aman yüzünü görmeyeyim de şu kadar parayı ödemeyi kabul edeyim. Aman şu yükten bir an evvel sıyrılayım bunun için taleplerini kabul edeyim yaklaşımları ileride inanın pişmanlık yaratıcı durumlardır. Çünkü sıcağı sıcağına, kaçma, kurtulma endişesi içinde verilen kararlar her zaman zarar vericidir. Sakin olmak sağ duyulu davranmak ve boşanma avukatından hukuki destek almak her zaman doğru yola ulaşmada yardımcı olacaktır. Aradan geçen zaman sonrasında çok taviz vermişim, bu kadar çok nafaka olur mu, çocuk daha minicik bu kadar harcaması yoktu ki, her yıl bu kadar artışı keşke kabul etmeseymişim, çocuğun eğitim masraflarının tamamını karşılamayı kabul ettim ancak bunun hepsini annesi- babası harcıyor gibi cümlelerle o kadar çok karşılaşılmaktadır ki. İşte bunların hepsi bilgisizlik ve tecrübesizliğin sonucudur. Siz siz olun boşanma sürecinde lütfen bir bilene boşanma avukatına danışın.
Nafaka Ödeyen Erkek Evlenirse Ne Olur?
Nafaka ödeyen erkek evlenirse ne olur, nafaka ödeyen erkek evlenirse nafaka kesilir mi gibi sorularla çok sık karşılaşmaktayız. Ancak nafaka yükümlüsü ister erkek olsun ister kadın olsun nafakanın sonlanmasına ilişkin durumlar kanunumuzda düzenlenmiştir. Bunlar içinde nafaka ödeyen erkeğin evlenmesi durumunda nafakanın kesileceğine ya da ödenmeyeceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Nafaka ödeyen erkeğin ya da nafaka ödeyen kadının nafaka yükümlülüklerini sona erdiren durumlar ise;
- Nafaka alacaklısının başka biriyle evlenmesi,
- Nafaka alacaklısının başka biriyle fiilen evli gibi yaşadığının kanıtlanması,
- Nafaka alacaklısının zenginleşmesi ya da ekonomik durumunun iyiye gitmesi yani yoksulluktan kurtulması
- Nafaka alacaklısının haysiyetsiz bir hayat sürmesi durumlarında örneğin hayat kadını olması ya da erkeğin fuhuş ortamı sağlaması gibi.
Yukarıda yer verdiğimiz hallerin ortaya çıkması durumunda nafaka yükümlüsü yani nafaka ödeyen kişinin dava açarak mahkeme kararı ile nafakayı kaldırtması gerekir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız ya da böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız bizlere ulaşabileceğiniz gibi ankara boşanma avukatından da hukuki destek alabilirsiniz.
Çocuğa Verilen Nafaka Hangi Durumlarda Kesilir?
Çocuğa verilen nafaka hangi durumlarda kesilir, çocuk için nafaka ne zaman ödenmez gibi sorular yine eşler tarafından fazlaca sorulan sorular arasında yer almaktadır. Çocuklar için verilen nafaka iştirak nafakasıdır. İştirak nafakası çucuğun ihtiyaçları için verilir. Kanun gereği eşlerin müşterek çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderleri karşılamaları şarttır. Kural gereği anne ya da babasının çocuk için bakım yükümlülüğü, müşterek çocuğun ergin olmasına yani kanun gereği 18 yaşını doldurmasına kadar devam eder. Fakat müşterek çocuğun ergin olmasına karşın yani 18 yaşını bitirmesine karşın eğer eğitimi devam ediyorsa annesi ve babası durumun özelliğine göre ve koşulların elverişli olması şartı ile çocuğun eğitimi bitene kadar çocuğun giderlerini karşılamakla yükülüdürler.
Velayet hakkı kendisine bırakılan anne ya da babası, diğer eşe karşı müşterek çocuğun adına olmak kaydıyla nafaka davası açabilir.
İştirak nafakası dediğimiz ve boşanma davasının kesinleşmesinden sonra ödenen nafaka olan bu nafaka müşterek çocuğun 18 yaşını doldurması ile yani ergin olması ile kendiliğinden sona erecektir. Önemli olan çocuğun 18 yaşını doldurmuş olmasıdır.
Boşanmada Çocuğa Nafaka Ne Kadar Ödenir?
Boşanmada çocuğa nafaka miktarı her boşanma davasında sorulan sorulardandır ve eşler müşterek çocuklar için ödenecek nafakanın neye göre belirleneceğini ve ne kadar ödeyeceklerini önceden bilmek isterler. Peki boşanmada çocuğa nafaka ne kadar verilecektir?
İşte kanun, boşanma davasında çocuk için belirlenecek iştirak nafakasındaki kıstasları belirlemiş ve bu hususlar dikkate alınarak iştirak nafakasına hükmedileceğini açıklamıştır. Buna göre çocuklar için hüküm altına alınacak iştirak nafakasının belirlenmesinde kanun başlığı nafaka miktarının takdiridir. Anlaşılacağı üzere her somut durumun özelliğine göre yani senin boşanma davandaki özelliklere göre bu durum hakim tarafından takdir edilecektir. Bundan dolayıdır ki hakim çocuğun ihtiyaçları, nafaka yükümlüsü olacak kişinin hayat koşullarını göz önünde bulunduracaktır. Burada en önemli kıstas ise ödeme imkanlarıdır. Bir diğer husus ise eğer nafaka ödenecek çocuğun geliri varsa bunların da hakim tarafından değerlendirilmesi gerekliliğidir. Yani sen vekilin olan boşanma avukatı aracılığı ile açtığın boşanma davsında iştirak nafakası talep etmiş isen hakim nafakayı boşanma avukatının talebinden fazla olmayacak şekilde ancak hakkaniyete göre takdir edecektir.
- Kriterleri tekrar edecek olursak birincisi; çocuğun ihtiyaçları
- ikincisi; nafaka verecek tarafın yaşam koşulları,
- üçüncüsü; nafaka yükümlüsü olacak anne ya da babanın ödeme imkanı yani ekonomik koşulları,
- dördüncüsü ise; nafaka alacaklısı olan çocuğun gelirlerinin de hesaba katılmasıdır.
İştirak nafakası ya da çocuk için ödenecek nafaka her ay peşin olarak ödenecektir. Hakim eğer talep varsa taksit olarak ödenecek olan nafakanın miktarının bir sonraki yıl özellikle de tarafların ekonomik durumlarını göz önüne alarak nasıl artacağını da kararlaştırabilir.
İştirak nafakasının ya da yoksulluk nafakasının ödenmeye başlanmasından sonra nafaka yükümlüsünün ya da alacaklısının durumunun değişmesi halinde taraflar boşanma avukatı tarafından açacakları nafaka artırım ya da nafaka indirim davaları ile nafaka bedelini tekrardan belirleyebilecekleri gibi kaldırılmasını da talep edebilecekler.
Kadına Verilen Nafaka Ne Zaman Kesilir?
Kadına verilen nafaka ne zaman kesilir şeklindeki sorular boşanma davası sonrasında ya da sırasında boşanma avukatına sorulan sorulardan yalnızca bir tanesidir. Boşanma davalarında kadına verilen nafakaların kesilmesinin bazı kıstasları bulunmaktadır. Aslında kanun nafakayı kadın erkek ayırt etmeksizin düzelemiştir ve yoksulluk nafakası için ayrıntılı bilgi için boşanma avukatı ile iletişime geçebilir hatta ankarada ikamet etmekte iseniz ankara boşanma avukatı ile iletişime geçebilir ankara boşanma avukatı olarak hukuk büromuzu da arayabilirsiniz. Kadına verilen nafaka ne zaman kesilir sorusunun yanıtı kanunda düzenlendiği şekilde şu şekildedir;
- Kadının başka birisiyle evlenmiş olması,
- Kadının başka bir erkekle evliymiş gibi yaşıyor olmasının nafaka yükümlüsü tarafından ortaya çıkartılıp ispatlanması,
- Kadının ölümü,
- Nafaka yükümlüsünün ölümü,
- Kadının zenginleşmesi yani yoksulluktan kurtulması,
- Kadının haysiyetsiz hayat sürmeye başlaması,
yukarıda yer verdiğimiz hususlarda bir gelişme olmuş ise boşanma avukatına ulaşın ve dava yolu ile hakimden alınacak bir kararla bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz.
Burada doğru bilinen bir yanlıştan bahsedelim. Erkek her zaman nafaka öder diye bir kıstas ya da kanun maddesi yoktur. Günümüzde erkekler boşanma davası sonrasında nafaka yükümlüsü olarak kabul edilmişse bu durumun sorumlusu olarak kendilerini görmeleri gerekir. Çünkü kanun açık bir şekilde nafaka alacaklısının kusurunun ağır olmaması durumunu aramıştır. Genellikle boşanma davalarında kusur araştırmasında kadının kusurunun ağır çıkma olasılıkları değerlendirilmemekte ve gözden kaçmaktadır. Bu durumda erkeğin kusurunun ağır olması durumunda kadın az ya da hiç kusurlu bulunmazsa ve talebi de varsa nafaka alacaktır. Bu konuda davalarda dikkatli olunması ve kusur araştırmasında özellikle boşanmaya ilişkin tanıklar iyi kullanılarak üstünlük sağlanmaya çalışılmalıdır. Ayrıntılı bilgi için hukuk büromuzla iletişime geçebilir ve ankara boşanma avukatından fayfalanabilirsiniz.
Boşanmada Çocuğa Nafaka Ne Kadar Verilir?
Boşanma davasında çocuğua verilen nafakaya iştirak nafakası adı verilir. İştirak nafakası içinde yapılan hesaplamalar ise değişkenlik gösterir. Peki çocuk için yapılan ödemelerin daha doğru ifade ile boşanmada çocuğa nafaka miktarı ne kadar olacak bu sorunun cevabı nedir?
İşte boşanma davasında boşanma avukatının talep ettiği çocuk için nafaka miktarının kıstasları;
- Çocuk için nafakanın ilk şartı çocuğun ihtiyaçlarıdır,
- İkinci şart çocuk için nafaka ödeyecek tarafın yaşam standartları,
- üçüncü kıstas çocuk için nafaka verecek tarafın ekonomik gücü,
- son olarak da çocuğun varsa gelirleridir.
Yukarıda yer verdiğim hususlar boşanma avukatının talebi ile mahkeme hakimi tarafından takdir edilir.
Peki mahkeme hakimi bunu takdir ederken tarafların ekonomik durumlarını nereden bilecek? İşte her mahkeme boşanma davasında boşanma avukatı tarafından yapılan talep üzerine çocuk için kararlaştırılacak olan nafaka miktarını tespit etmek maksadıyla ekonomik durum araştırması yaptırır. Bu araştırma sonucunda mahkemeye kişilerin gelirleri, kazançları, mal varlıkları ortaya çıkartılır. Yukarıda saydığımız kıstaslar ve şartlar da göz önünde bulundurularak mahkeme hakimi çocuk için ödenecek olan nafaka miktarını takdiren belirleyecektir.
Yaz Tatilinde Nafaka Ödenir mi?
Nafaka ister yoksulluk nafakası olan eşleri için ödenen nafaka ister iştirak nafakası dediğimiz ve çocuklar için ödenen nafaka olsun yaz kış demeden ödenir. Nafakanın belirli bir dönem ödenmesi belirli bir dönem ödenmemesi gibi bir düzenleme yoktur. Nafaka mahkeme hakimi tarafından kabul edilmiş ve kararlaştırılmışsa kaldırılma ya da azaltılma koşulları gerçekleşmediği sürece devam eder.
Eş İçin Ödenen Nafaka Nedir?
Eş için ödenen nafakaya yoksulluk nafakası adı verilir. Yoksulluk nafakası hakkında yukarıda bilgi vermiş olmakla birlikte aşağıdaki videomuzu da izlemenizi tavsiye ederiz.