Uzman Erbaşlığa Engel Suçlar Nelerdir?
Uzman erbaşlığa engel suçlar, 3269 sayılı kanunda yer almış olup katalog halinde düzenlenmiştir ve bu suçlardan dolayı hakkında soruşturması, kovuşturması olan yahut ceza alan uzman erbaşların sözleşmeleri feshedilecektir. Nitekim 3269 sayılı kanun amacı Türk Silahlı kuvvetleri ve jandarma genel Komutanlığı kadrolarında çalışacak, kritik görevlerde yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla istihdamı sağlanacak uzman onbaşı ve uzman çavuşların temini, hizmet koşulları, Özlük hakları, yükümlülüklerini düzenlenmesine ilişkindir. Uzman Çavuş en az lise veya dengi okul mezunu olması gerekirken uzman onbaşı en az ilköğretim okulu ve dengi okul mezunu olması gerekmektedir. Uzman Çavuşluğa engel suçlar yahut uzman erbaşlığa engel suçlar 3269 sayılı kanunun 12. maddesinde düzenlenmiştir.
BUNU DA BİL; Anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkında bilgi almak için Anayasa mahkemesi bireysel başvuru şartları başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Uzman Çavuş Olmaya Engel Durumlar
Uzman Çavuş olmaya engel suçlar yahut uzman erbaş olmaya engel suçlar aynı zamanda uzman Çavuş olup da yahut uzman erbaş olup da görevlerine devam eden personelleri de etkileyebilecek niteliktedir. Zira uzman erbaş olmadan bu nitelikleri taşıyan kişiler daha sonradan aşağıda belirteceğimiz katalog suçlardan herhangi birisi ile mahkum olmuşlar ise uzman erbaş olma kriterlerini, şartlarını daha sonradan kaybettiklerinden dolayı da ilişikleri kesilerek sözleşmeleri feshedilecektir. Burada dikkat çekilmesi gereken husus niteliklerin sonradan kayıp edilip kaybedilmesine ilişkindir. Anlaşılacağı üzere kişi uzman erbaş olmak için müracaat ettiği sırada kanun uzman erbaş olma şartlarını taşıması gerekmekte olup katalog suçlardan herhangi birisi ile mahkum olmamış olması şart olacaktır. Aynı şekilde uzman erbaş olupta daha sonradan hakkında aşağıda yer vereceğimiz katalog suçlardan dolayı mahkumiyet kararı verilmiş olanlarda bu niteliklerini kaybettiklerinden mütevellit ne yazıkki sözleşmeleri feshedilerek meslekten çıkartılacaktır.
Uzman erbaş olmaya engel suçlar;
- Basit ve nitelikli zimmet
- İrtikap
- İftira
- Rüşvet
- Hırsızlık
- Dolandırıcılık
- Sahtecilik
- Güveni kötüye kullanma
- Yalan yere tanıklık
- Yalan yere yemin
- Irza geçmek
- Cinsel taciz
- Kadın ve erkek kaçırmak
- Yüz kızartıcı suçlar
Görüleceği üzere bu suçlar katalog suçlar olup bu suçlardan dolayı kanun mahkum olma durumunu aramıştır. Ayrıca kanunda uzman erbaş yahut uzman çavuş olarak görev yapanlar için de ayrı olarak katalog suçlar düzenlenmiş buna göre firar, amir veya üstü fiilen taaruz, Emre itaatsizlikte ısrar, üstü hakaret, mukavemet, fesat, isyan suçlarından dolayı da görev yapan uzman erbaş ya da uzman çavuşlardan mahkum olanlar hakkında da sözleşmelerini fesih edileceği belirtilmiştir. Bu katalog suçlar haricinde taksirli suçlar nedeniyle altı ay yahut daha fazla süreyle hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkum olanlar ile kasten işlenen bir suçtan dolayı 30 günden fazla süreli hürriyeti bağlayıcı ceza ile mahkum olanların da uzman erbaş olamayacakları ile eğer görevlilerse sözleşmelerinin feshedileceği düzenleme altına alınmıştır.
Yukarıda yer vermiş olduğumuz katalog suçlardan dolayı verilen ceza ertelenmiş olsa seçenek yaptırımlara çevrilmiş olsa yahut hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilse veya hafta uğramış dahi olunsa uzman erbaşlığı giriş şartlarının gerçekleştirilmediği ortaya çıkacağı gibi uzman erbaş olan yahut uzman Çavuş olanların da ilişiklerinin kesileceği düzenleme altına alınmıştır.
Uzman Çavuş olmaya engel durumlar 369 sayılı kanunun 12. maddesinde başarı gösteremeyenler ve ceza alanlar başlığı adı altında düzenlenmiştir. Jandarma uzman erbaş kanunu ile milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan uzman erbaşların kanunları aynı kanun olup her iki kurumda çalışan uzman erbaşlarda 3269 sayılı uzman erbaş kanuna tabidirler.
Bu bakımdan ister jandarma genel Komutanlığı nda çalışsın ister milis ama Bakanı da çalışsın katalog suçlardan herhangi birisinden dolayı mahkum olmuş olanların sözleşmeleri sona erdirilecektir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Uzman Çavuşluğa Engel mi?
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının uzman çavuşluğa engel teşkil edip etmediği hakkında ayrıntılı ve gerekçeli makalemize ulaşmak için hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının uzman çavuşluğa etkisi başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Uzlaşma Uzman Erbaşlığa Engel mi?
Uzlaşma ceza yargılamasını bütün neticeleri ile sonlandıran onu ortadan kaldıran bir husustur. Bundan dolayıdır ki uzman erbaş olan kişi işlemiş olduğu bir suçtan dolayı uzlaşma gerçekleştiği taktirde ortada herhangi bir mahkum yetinin malından söz edilemeyeceğinden sözleşmenin sonlandırılmasını gerektirecek bir hususta bulunmayacaktır. Çünkü uzlaşma bir mahkumiyet hükmü olmayıp katalog suçlar da dahil kanun gereği uzlaşma mümkün ise herhangi bir olumsuzluk çıkmadan göreve devam etme mümkün olabilecektir.
BUNU DA BİL; Memuriyete engel suçlar hakkında memuriyete engel suçlar nelerdir başlıklı aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.
Adli Para Cezası Uzman Erbaşlığa Engeli mi?
Adli para cezası Türk ceza kanunumuzun kabul ettiği sistemde suç karşılığında uygulanan yaptırım olarak karşımıza çıkmaktadır. Kasten işlenen bir suçtan dolayı hüküm olunan 30 gün yahut daha fazla süreli hapis cezası adli para cezasına çevrildiği takdirde uzman erbaş olarak istihdam edilmeye engel bir durum olmayacağı gibi uzman erbaş olan bir kişinin de sözleşmesi sonlandırılmayacaktır çünkü 3269 sayılı kanunun 12. maddesinde adli para ceza alırdın uzman erbaş olmaya yahut uzman erbaş olanların da sözleşmelerini sonlandırılmasını sebep olacağını dair bir düzenleme bulunmamaktadır.
Fakat 3269 sayılı kanun katalog suçlar içerisinde yer alan suçlar bakımından durum farklılık gösterecektir konuyu bir örnekle açıklayacak olursak örneğin kişi 3269 sayılı kanunda yer alan katalog suçlardan biri olan dolandırıcılık suçundan yargılanmış ve bu dolandırıcılık suçundan dolayı adli para cezası ile cezalandırılmış olsa dahi Uzman erbaş olamayacak, uzman erbaş olarak görev yapıyorsa da sözleşmesi sonlandırılacaktır. Zira adli para cezası mahkumiyet kararı olup kanunda yer alan mahkum olmamak şartı kayıp edileceğine kuşku yoktur. Bundan dolayıdır 12. maddede ismen sayılan suçlardan dolayı almış olduğu hapis cezası, adli para cezasına çevrilen uzman çavuşun uzman Çavuş doğunun devam ettirilmesi mümkün olmadığı gibi aynı şekilde anılan suçlar nedeniyle hüküm ondan hapis cezası adli para cezasına çevrilen kişinin uzman erbaşla girmesi mümkün olmayacaktır. Ancak işlenen suç katalog suçlardan olmayıp da örneğin hakaret suçu ise kişi işlemiş olduğu hakaret suçundan dolayı almış olduğu mahkumiyet cezası adli para cezasına çevrildiğinde önünde herhangi bir engel kalmadığından dolayı uzman erbaş olabileceği gibi uzman erbaş olan kişi de sözleşmesini yenileyebilecektir.
Uzman Erbaşlığa Engel Durumlarda Bilinmesi Gerekenler
Uzman erbaş da engel durumlarda bilinmesi gereken önemli hususlardan bir tanesi uzman erbaş olan kişilerin haklarında katalog suçlarla ilgili olan yargılama sırasında işin adli kovuşturma haricinde idari kovuşturmasının da bulunacak olmasıdır. Anlaşılacağı üzere herhangi bir suçtan ötürü hakkında kovuşturma başlatılmış olan uzman erbaş adli soruşturmanın yahut adli kovuşturmanın sürecini yaşamaya başlamış olsa da çalışmış olduğu kurum tarafından da işlenen suç sebebiyle idari soruşturma başlatılacak da unutulmamalıdır. Uygulamada Adli soruşturmanın yahut adli kovuşturmanın yapıldığı durumlarda sonucunun beklenmeden uzman erbaşların masumiyet karinesi dediğimiz ilke görmezden gelinerek sözleşmelerinin sonlandırılmasına yönelik işlemler yapıldığıyla fazlasıyla karşılaşılmaktadır. Bundan dolayıdır ki adli kovuşturmanın takip edilmesinin haricinde idari soruşturma yahut kovuşturmanın da takip edilmesinin mesleki açıdan önemli olduğunun unutulmamalıdır. Zira ceza davasında aleyhe bir karar almadığı halde disiplin kurulunda gerekçeli savunma yapılamamasından ötürü sözleşmesinin sonlandırılması yoluna gidilen bir çok uzman erbaş yahut uzman Çavuş bulunmaktadır. Bu konu bundan dolayı oldukça önemli olup idari soruşturma yahut idari kovuşturmanın da üzerinde durularak profesyonelce takibinin yapılması gerekmektedir. Zira meslekten çıkarma kararı ile birlikte ya sözleşme fesih yoluyla kişinin mesleğine son verilmiş olmakla birlikte ceza davasından çıkacak olumlu bir karar idari davanın yeniden şekillenmesini sağlayabilecekse de bu süreç kısa bir süre değildir. Davanın bir an evvel sonuçlandırılması bakımından gerekli işlemlerin yapılması olmazsa olmaz bir durumdur.
BUNU DA BİL; Uzman erbaş olanların dikkat etmesi gerekenlerden bir tanesi de idarenin yaptığı işlemlerin her zaman hukuka uygun olacağına ilişkin bir kural olmadığıdır. İdare de yanılabilir ve yanlış kararlar verebilir. Bundan dolayı hak arama bakımından youtube shorts videomuzu izlemenizi tavsiye ederiz.