Avukat Olmadan Boşanılabilir mi? - Haklarınızı Mil Hukuk İle Koruyun!

Avukat Olmadan Boşanılabilir mi?
  • Anasayfa
  • Avukat Olmadan Boşanılabilir mi?

Avukat Olmadan Boşanılabilir mi?

Boşanma Sürecinde Doğru Yönlendirme için Mil Hukuk Yanınızda! Avukatsız Boşanma Adımlarını Öğrenin, Haklarınızı Koruyun. Adım Atın!

Avukat Olmadan Boşanılabilir mi?

Avukat Olmadan Boşanılabilir mi?

Boşanma davası özel hukuk alanıdır. Hem çekişmeli boşanma davası hem de anlaşmalı boşanma davası özel hukuka tabidir. Özel hukukta avukat ile davanın takip ettirilmesi zorunluluğu yoktur.

Boşanma sebebi ne olursa olsun; ister zina sebebiyle boşanma davası ister şiddetli geçimsizlik sebebiyle çekişmeli boşanma davası olsun özel boşanma sebebi ya da genel boşanma sebebi olduğuna bakılmaksızın davanın avukat olmadan takip ettirilmesi kanuna aykırı değildir. Ancak önemli olan davanın avukatsız takip ettirilmesini istemek mi yoksa davayı kazanmak istemek mi bu soruların cevabı verilmelidir. Yoksa boşanma davası sadece bir boşanma olarak görülmemeli kül olarak değerlendirilmelidir. Örneğin çocukların velayet, mal paylaşımı, nafakalar gibi.

BUNU DA BİL; Çekişmeli boşanma davası hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki videomuzu da izlemenizi tavsiye ederiz.

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Ücreti Ne Kadar?

Avukatsız anlaşmalı boşanma ücreti her yıl yayımlanan harçlar ile tam olarak belli olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasında birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi gerektiğinden açan taraf harç ve masrafları öder. Ancak aralarındaki anlaşmanın şartlarına göre ücreti aralarında paylaşma şeklinde talepte bulunabilirler. Ancak ilk davanın açıldığı esnada bu ücretlerin davacı tarafından yatırılması şarttır.

Boşanmak İçin Avukat Tutmak Şart mı?

Ülkemizde açılan boşanma davalarında avukat şartı yoktur. Boşanma davaları önemli davalardandır. Kişinin geleceğini maddi durumunu şekillendiren bir dava türü olduğundan dolayı bilinçli ve hukuka uygun olarak düzenlenmesi gerekir. Bilinçsizce ve bilmeden yapılan protokoller ileri de sorun yaratabilir. Burada önemli olan kişinin başı ağrımayacak şekilde ileriyi de düşünerek bir protokol hazırlanmasıdır. Boşanmak için avukat tutmak şart değildir. Ancak sonucun hukuka uygun ve sürecin lehe yürütülmesi için boşanma avukatı bizce olmazsa olmazdır. 

Tek Kişi Boşanma Davası Açabilir mi?

Boşanma davası açmak isteyen eş bunu eşine bildirmek zorunda değildir. Eşinin haberi olmadan dahi boşanma davasını tek başına açabilir. Bunun için eşinin açılan boşanma davasını kabul etmesi ve sair gibi bir durum da söz konusu olmayacaktır. Boşanma davası için tek kişinin boşanma kararı alarak boşanma avukatı vasıtasıyla boşanma davası açabilmesi gayet doğal ve hukuka uygundur. 

Boşanma Davasını Kim Açarsa Avantajlı Olur?

Boşanma davasını ilk açanın avantaj sağlaması mümkün olmadığı gibi kadın ya da erkek bakımından kim açarsa açsın yine bir yararı olmayacaktır. Kanunda ya da uygulamada kadının yahut erkeğin boşanma davasını önce açmasının bir yararı yahut hak sahibi olunacağına ilişkin düzenleme bulunmamaktadır. Düzenleme olmadığından dolayı da boşanma davasının kimin tarafından ilk açıldığının hiçbir önemi de olmayacaktır. Boşanma davaları önemli ve kişinin manevi, maddi geleceğini şekillendiren dava türlerinden olduğu için ilk kimin açtığının önemi olmayacaktır. Boşanma davasında önemli olan husus karşı tarafın kusurunun ortaya konulmasıdır. Boşanma davasını ilk kimin açtığıyla hakim ilgilenmeyeceği gibi hakimin ilgileneceği tek şey tabii ki de kimin kusurlu olduğudur. Kusuru daha ağır olan taraf davasını kaybedecektir. 

Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur?

Eşlerden birinin boşanma davasında boşanmak istememesinin herhangi bir olumsuz yanı bulunmaz. Boşanmak istemeyen eşin kusurlu olduğunu ortaya çıkartır ve artık bu durum sizin için evlilik birliği bakımından çekilmez bir hal almış ise ve de hakim delilleri vicdani kanaatiyle serbestçe takdir edip de evliliğin devamı bakımından davalı ve çocuklar için korunmaya değer bir husus kalmadığında boşanmaya karar verecektir. Bundan dolayıdır ki eşlerden birinin boşanmak istememesinin boşanma davasının sonucu bakımından hukuki bir bağlayıcılığı yoktur. Siz boşanma avukatınızla irtibata geçin ve boşanma sebepleriniz ile karşı tarafın kusurunu iyice ortaya çıkartmaya çalışın.

Tek Celsede Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Tek celsede boşanma anlaşmalı boşanma davası olarak geçer. Tek celsede boşanma sebepleri diye bir düzenleme kanunda yoktur. Siz boşanmaya karar vermişseniz ve de eşinizle boşanma konusunda anlaşmış iseniz her zaman boşanabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma davasında çekişme söz konusu olmadığından örneğin eşiniz sizi aldattı ve de zina eylemine karıştı diyelim, işte bu durumda ister çekimeli boşanma davası açar isterseniz eşinizle anlaşıp anlaşmalı boşanma davası açabilirsiniz. En iyisi böyle bir durumla karşılaştığınızda boşanma avukatınızdan hukuki destek alınız. Çünkü davanın profesyonelce yönetilmesi ile hak ve kazançlarınıza ilişkin her şeyi boşanma avukatınız bilecektir. 

  1. Zina sebebiyle boşanma,
  2. Terk sebebiyle boşanma,
  3. Evlilik birliğinin sarsılması yani şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma,
  4. Hayata kast sebebiyle boşanma,
  5. Kötü davranış sebebiyle boşanma gibi sebepler tek celsede boşanma sebebi olabilir.

Anlaşmalı Boşanmada Aynı Gün Boşanılır mı?

Anlaşmalı boşanma davası yukarıda da dediğimiz gibi tek celsede boşanma davasıdır. Tek celsede boşanma dediğimiz anlaşmalı boşanma davasında hakim tarafları yani anlaşmalı boşanmak isteyen eşleri huzurda dinler. Anlaşmalı boşanma kararının hür iradeleriyle verilip verilmediğine özgür iradeleri ile protokol hazırlanıp hazırlanmadığına bakar. Sonrasında tarafları huzurda dinledikten sonra aynı gün içinde anlaşmalı boşanma protokolünü onaylayıp davayı sonlandırır. 

Boşanma Kesinleşince Ne Olur?

Boşanma davası kesinleştikten sonra artık eşler ayrılmış olurlar ve resmi olarak evli değildirler. Çocuğun velayetini almayan ebeveyn kanuni yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmek zorundadır. Boşanmayla bu yükümlülükler sona ermez. Boşanma eşler arasında olur. Çocuklarla ilişkilerin kanunen devam ettirilmesi ve ebeveynlik görevlerinin yerine getirilmesi şarttır. Bunun dışında boşanma davası sonrasında kadın kendi soy adını taşımaya başlar. Boşanma davasında talep edilmemiş mal paylaşımına ilişkin talepleri içine alacak mal paylaşımı davası alacak davası niteliğinde olduğundan boşanma davasının açıldığı andan itibaren 10 yıl içinde talep edilebilir.

1