
Sağlık Raporu İptali Davası
Sağlık raporu uzman erbaş, astsubay ve subay olmak için çok önemlidir. TSK, Jandarma ve Sahil Güvenlik K.lığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak Uzman Erbaş Olur, astsubay olur ya da subay olur kararlarının alınması şarttır.

İçindekiler
Sağlık Raporu İptali Davası
Sağlık raporu uzman erbaş, astsubay ve subay olmak için çok önemlidir. TSK, Jandarma ve Sahil Güvenlik K.lığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak “Uzman Erbaş Olur”, "astsubay olur" ya da "subay olur" kararlarının alınması şarttır. Bu kararları alamayan adaylar ya da uzman erbaş, astsubay veya subay olmuş olup da sonradan bu yeterliliklerini kaybeden kişiler hakkında da olumsuz sağlık raporları düzenlenebilecektir. Peki her sağlık raporu hukuki denetime elverişli midir? Ya da personel hakkında yapılan muayeneler sonucunda düzenlenen raporlar kesin kati sonuç doğurmakta mıdır? Bu soruların cevaplarını her zaman olumlu olarak vermek mümkün değildir. Bazen hastaneler tarafından verilen kurul raporları arasında da çelişki olabilmekte ve bu durumlar dava konusu yapılabilemektedir. Uzun uğraşlar ve başarılar sonrasında elde edilme fırsatı yakalanan askerlik mesleğinden, sağlık kurulları tarafından verilen olumsuz raporlarla uzaklaşılması hak arama özgürlüğünün başladığı yerdir ve kişiler sözleşmelerinin sağlık nedeniyle feshedilerek sonlandırılmasından itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açabileceklerdir.
Önemli olan mahkeme tarafından da hastaneye sevkinin sağlanıp tekrar muayene edilmesinin sağlanması ve yürütme durdurma kararı alınmasıdır. Yürütme durdurma kararı verildiğinde işlem hiç yapılmamış gibi sonuç doğuracak ve sağlık raporu olumsuz olduğundan dolayı ilişiği kesilen personelin ataması tekrardan yapılacaktır.
Sağlık Raporu İptali Davasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Sağlık raporu iptali davasında en önemli hususlardan bir tanesi kişinin ilişiğinin sağlık sebebiyle kesilmesinden sonra 60 gün içinde dava açma hakkının olduğunun bilincinde olmasıdır.
Sağlık Raporu İptali Davası Emsal Karar
T.C.
İZMİR
BÖLGE İDARE MAHKEMESİ
1. İDARİ DAVA DAİRESİ
ESAS NO : 2021/3...
KARAR NO : 2021/...
İSTİNAF BAŞVURUSUNDA
BULUNAN (DAVACI) : ...
VEKİLİ : AV. BİLGEHAN UTKU- Yıldırım Kule Çankaya/ANKARA
KARŞI TARAF (DAVALI) : JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI
VEKİLİ : ...
İSTEMİN ÖZETİ :Davacı tarafından, İzmir İli, Yenifoça Jandarma Komando Teröristle Mücadele Harekatı Okul Komutanlığında uzman erbaş adayı/kursiyeri olarak görev yapmakta iken, alınan sağlık kurulu raporları sonucunda hakkında "Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yapamaz" kararı verilmesi üzerine sözleşmesinin sağlık nedeniyle feshedilerek adaylık işlemlerinin sonlandırılmasına ilişkin Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının 05/02/2020 tarihli işleminin iptali istemiyle açılan davada; "... her ne kadar davacı tarafından, davalı idarece yeniden sağlık raaporu alınamayacağı ileri sürülmüş ise de, davacın yapmış olduğu görevin niteliği gereği davalı idarenin gerekli gördüğü zaman sağlık raporu alınmasının istenilmesi mümkün
olup, davacının rahatsızlanması üzerine İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu raporları arasında herhangi bir çelişkinin bulunmadığı, her iki raporda da mitral yetmezlik tanısı konularak "Jandarma Genel Komutanlığında görev yapamaz" kararı verildiği, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği 29.maddesi uyarınca rapor kararının kesinleştiği, raporlarda belirtilen rahatsızlığın ise (B) diliminde askerliğe elverişli olmayan hastalıklardan olduğu anlaşıldığından, sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmamıştır." gerekçesiyle davanın reddine ilişkin İzmir 3. İdare Mahkemesinin 05/10/2020 gün ve E:2020/566, K:2020/1106 sayılı kararının; ön sağlık muayenesinden sorunsuz geçtikten sonra yapılan yazılısınav, fiziki yeterlilik ve sözlü mülakat sınavlarında başarılı olduktan sonra hakkında sağlık raporu da düzenlenmesi akabinde uzman erbaş olur kararının verildiği, tüm sağlık aşamalarını geçtikten sonra kendisi ile sözleşme imzalanarak uzman erbaş statüsünde eğitime başladığı, herhangi bir rahatsızlığının bulunmadığı, 2. derece mitral kapak yetmezliği olsa bile rahatsızlığının ilaç ve belirli aralıklarla kontrol altında tutularak tedavi edilebileceği, sağlık durumunun tespiti amacıyla Mahkemece hastaneye sevk edilmesi gerekir iken davanın reddine karar verilmesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek istinaf yoluyla kaldırılması İstenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ : Davacı hakkında İzmir Katip Çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu ile itiraz neticesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporunda Jandarma Genel Komutanlığında görev yapamayacağına karar verildiği, her iki hastaneden verilen raporların herhangi bir çelişki içermediği, davacının sağlık işlemlerinin sevk zinciri esasına uygun olarak gerçekleştirildiği, işlemlerin yasal mevzuat ve verilen emirler doğrultusunda hukuka uygun olarak tesis edildiği, davanın reddi yönünde verilen kararın hukuka uygun olduğu belirtilerek istinaf isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesince, dava dosyasındaki bilgi ve belgeler incelenerek işin gereği görüşüldü: Dava; davacı tarafından, İzmir İli, Yenifoça Jandarma Komando Teröristle Mücadele Harekatı Okul Komutanlığında uzman erbaş adayı/kursiyeri olarak görev yapmakta iken, alınan sağlık kurulu raporları sonucunda hakkında "Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yapamaz" kararı verilmesi üzerine sözleşmesinin sağlık nedeniyle feshedilerek adaylık işlemlerinin sonlandırılmasına ilişkin Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının 05/02/2020 tarihli işleminin iptali
istemiyle açılmıştır.
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 4. maddesinde; “Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından hazırlanan ve Genelkurmay Başkanlığınca onaylanan veya uygun bulunan uzman onbaşı ve uzman çavuş kadrolarına göre, her yıl alınacak uzman erbaşlarla ilgili kadro görev yerleri, anılan komutanlıklar tarafından yayımlanarak duyurulur. İstekli olan ve yönetmelikle belirtilen niteliklere sahip, muvazzaflık hizmetini yapmakta olan çavuş, onbaşı ve erler ile bunlardan terhislerinin üzerinden üç yıldan fazla süre geçmemiş olanlar, müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla yirmibeş yaşını bitirmemiş olmak şartıyla istenilen belgelerle müracaat ederler. Uygun görülenler yönetmelikle belirtilen esaslara göre çalıştırılırlar.” hükmü yer almış, 19. maddesinde; personelde aranacak nitelikler, müracaat şekli ve zamanı, müracaatın kabul edilmesi, sözleşmenin yapılması ve feshedilmesi sebepleri, verilecek sicilin şekil ve usulleri görevde başarısız olma ve kendilerinden istifade edilememe halleri ve bunlara yapılacak işlem şekli, sözleşmenin uzatılmasında uygulanacak esaslar, uzman onbaşıların uzman çavuş olabilmeleri için gerekli şartlar, astsubay sınıfına geçirilecekler için uygulanacak esaslar, astlık üstlük münasebetleri ile bu hususlardaki işlem şekli ve ilgili diğer hususların kanunun yürürlüğe girmesini takip eden 6 ay içerisinde Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca müştereken çıkarılacak bir yönetmelikte gösterileceği kurala bağlanmıştır.
3269 sayılı Kanun'un 19. maddesi uyarınca düzenlenen Uzman Erbaş Yönetmeliğinin 6. maddesinin 1/ç fıkrasında; sağlık durumunun uzman erbaşlığa elverişli olduğunun, askeri hastanelerden alınacak raporla kanıtlanmış olması, uzman erbaş olarak alınacaklarda aranılan şartlar arasında sayılmış, "Sözleşmenin Uzatılmasında Uygulanacak Esaslar'' başlıklı 12. maddesinde; "Uzman erbaşlar, sözleşme süresinin bitiminde terhis edilirler. Bunlardan sözleşmelerinin yenilenmesini isteyenlerin istekleri, müteakip sözleşme süreleri bir yıldan az, beş yıldan fazla olmamak kaydıyla, aşağıdaki şartlar altında kabul edilir: ...ç) İstihdam edildikleri veya edilecekleri kadronun görev özelliklerine göre sınıf ve branşları ile ilgili 8/10/1986 tarihli ve 86/11092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen sağlık niteliklerine sahip olmak...." kuralına yer verilmiş, "Görevde Başarısız Olma, Kendilerinden İstifade Edilememe Halleri ve Sözleşmenin Feshedilmesi Sebepleri" başlıklı 13. maddesinin (c) bendinde, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 10 uncu maddesinde belirtildiği şekilde sağlık nedeniyle kendisinden istifade edilemeyeceği anlaşılanların sözleşmeleri feshedilmek suretiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiklerinin kesileceği, uzman erbaş olarak göreve başlamış olup da, daha sonra bu Yönetmelikte belirtilen şartlara sahip olmadığı anlaşılanlar hakkında da fesih işleminin yapılacağı düzenlemesine yer verilmiştir. 3269 sayılı Kanun'un 10. maddesi ile Uzman Erbaş Yönetmeliği'nin 13. maddesinin (c) bendi hükümleri gereği, uzman erbaşların sağlık sebebi ile kendisinden istifade edilip edilemeyeceği, dolayısıyla vazifesini yapıp yapamayacakları 11/11/2016 tarih ve 29885 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre tespit ve tayin edilmekte olup, Yönetmeliğin "Kapsam" başlıklı 2. maddesinde, bu Yönetmeliğin 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu gereğince Jandarma Genel Komutanlığı mensubu olan personeli de kapsayacağı vurgulanmış, Yönetmelik eki "Hastalıklar Listesi ve Sınıflandırma veya Branş Belirleme Çizelgelerinin Kullanımına İlişkin Açıklamalar"ın "B. Yükümlüler, Yedek Subay Aday Adayları, Yedek Subay Adayları, Yedek Subaylar, Erbaş ve Erler Hakkında Hastalıklar Listesinin Uygulanması" başlıklı kısmında, tüm hastalık ve arızaların, askerliğe uyarlık açısından Yönetmelik kapsamına alındığı, Hastalık ve Arızalar Listesinde her maddenin hastalık ve arızaların ağırlık derecesine göre (A), (B), (C), (D) dilimlerine, dilimlerin de fıkralara ayrıldığı, (A) diliminde askerliğe elverişli olan hastalık ve arızaların, (B) ve (D) dilimlerinde askerliğe elverişli olmayan hastalık ve arızaların belirtildiği, Hastalıklar Listesi kısmının 42. maddesinde; ''A) 1. Sebebi bulunmayan ve organik kalp hastalığına bağlı olmayan fizyolojik üfürümler.
AÇIKLAMA: (Ek: 22/9/2017 - 2017/10844 K.) Kardiyak fonksiyon bozukluğu yapmamış minimal kalp kapak yetmezlikleri askeri öğrenci adaylarında sağlam kabul edilir.
...
7. Gradient yapmamış, yetmezlik oluşmamış aort çapı normal sınırlarda olan bikuspit aorta, mitral kapak prolapsusu, patent foramen ovale, inter atrial septal anevrizma, çift aorta, persistan sol superior vena cava gibi hemodinamik fonksiyon bozukluğu yapmamış anomalili hastalar, komplikasyona neden olmamış atrial ve ventriküler membranlar (embriyonel atıklar), kalp kapak
yapısının normal olduğu minimal kalp kapak yetersizlikleri. kapak yapısı normal ? 1. derece olan kapak yetersizlikleri (Tüm kategorilerde uçuşa elverişli kabul edilir.).
...
B) 6. Orta derecede (2. ve 3. derece) kapak yetmezlikleri, supraventriküler taşikardi veya sık gelen ventriküler prematüre atım gibi ciddi ritm bozukluğu yapmış mitral valv prolapsusu, ameliyat ile tam düzeltilmiş asiyanotik konjenital kalp hastalıkları, atrium kalp kası ve büyük damar yaralanmaları, tesadüfi saptanan asemptomatik koroner arter hastalıkları, semptom ve iskemiye yol açmayan <%50 darlık yapan koroner arter hastalıkları, iskemi ve semptoma yol açmayan musküler bridge ve koroner arter ektazileri" düzenlemesi yer almıştır.
Dosyanın incelenmesinden; 2019 yılı Jandarma Genel Komutanlığı Sözleşmeli Uzman Erbaş Alımı kapsamında başvuruda bulunan davacının, ön sağlık muayenesi yapıldıktan sonra katıldığı yazılı sınav, fiziki yeterlilik sınavı (spor testi) ve mülakat sınavında başarılı olduktan sonra ikamet ettiği Diyarbakır İlindeki İl Jandarma Komutanlığı'na müracaat ederek aldığı sevk belgesi ile “Komando Uzman Erbaş Olur veya Uzman Erbaş Olur” kararlı sağlık kurulu raporu almak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Diyarbakır Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne başvuruda bulunduğu, Diyarbakır Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi tarafından düzenlenen 15.05.2019 tarih ve 1362 sayılı Sağlık Kurulu Raporu ile; "Mitral kapak yetmezliği ()" tanısı ile Yönetmeliğin 42/A/7 maddesi uyarınca "Uzman erbaş olamaz" kararının verildiği, rapora davacı tarafından yapılan itiraz üzerine Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen 31.5.2019 tarih ve 774 sayılı rapor ile; "Hafif (1. Derece) mitral yetmezlik" tanısı ile Yönetmeliğin 42-A-7 maddesi uyarınca "Uzman erbaş olur, komando olur, paraşütle atlar'' kararının verildiği, her iki rapor arasında çelişki bulunması nedeniyle sevk edildiği hakem hastane Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi tarafından düzenlenen 13.06.2019 tarih ve 1893 sayılı sağlık kurulu raporu ile "Mitral yetmezlik (1 derece)" tanısı ile Yönetmeliğin 42-A-7 maddesi uyarınca "Uzman erbaş olur, komando olur'' kararının verildiği ve İzmir İli, Yenifoça Jandarma Komando Teröristle Mücadele Harekatı Okul Komutanlığında uzman erbaş adayı/kursiyeri olarak göreve başladığı, görevi sırasında rahatsızlığı nedeniyle Yenifoça Jandarma Komando Teröristle Mücadele Harekatı Okul Komutanlığı tarafından muayene için sevk edildiği İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen 09.10 2019 tarih ve 5261 sayılı sağlık kurulu raporu ile ''Mitral kapak prolapsusu+mitral kapak yetmezliği (2. Derece)" tanısı ile Yönetmeliğin 42-B-6 maddesi uyarınca "Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yapamaz" kararının verildiği, rapora davacının itirazı üzerine sevk edildiği İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen 23.10.2019 tarih ve 8363 sayılı sağlık kurulu raporu ile; "2-3. Derece Mitral Yetmezlik Minimal 1. Derece Trikuspit Yetmezlik" tanısı ile Yönetmeliğin 42-B-6 maddesi uyarınca "Sözleşmeli Uzman Erbaş olamaz, Komando olamaz, Paraşütle Atlayamaz, Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yapamaz" kararının verilmesi üzerine tesis edilen Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının 05/02/2020 tarihli işlemi ile davacının sözleşmesinin sağlık nedeniyle feshedilerek adaylık işlemlerinin sonlandırıldığı anlaşılmıştır.
Uyuşmazlık konusu olayda, davacının uzman erbaş adayı olarak göreve başlatılmadan önce hakkında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu ve sevk edildiği hakem hastane Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporları ile uzman erbaş adayı olarak göreve başladıktan sonra İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen raporlar arasında çelişki bulunması ve raporların düzenlenme tarihleri arasında çok uzun bir zaman farkı bulunmaması nedeniyle Dairemizin 7.10.2021 tarihli ara kararı ile, davacının kardiyolojik açıdan incelenerek (mitral yetmezlik derecesinin de tespiti suretiyle), Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde belirlenen Hastalık Branşlarının Sınıflandırılmasındaki dilimlerden (A-B-C-D) hangi dilimdeki sağlık şartını taşıdığı hususunun tespiti ile tetkik sonuçları yazılıp, durumunun uzman erbaşlığa atanmasına engel teşkil edip etmeyeceği hususunun tespiti için sağlık kurulu raporunun düzenlenmesi amacıyla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilmesine karar verilmiş olup, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı tarafından düzenlenen 02/11/2021 gün ve 349854 sayılı raporda; "...Romatizmal Mitral Yetmezlik Mitral Yetmezlik 1 tanısı ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Madde 42/A-7'ye göre A dilimi ile uyumlu olduğu, jandarma komando uzman erbaşlığına atanmasına engel teşkil etmediği kanaatine varılmıştır." ibarelerine yer verilmiş, taraflara tebliğ edilen rapora itirazda bulunulmamıştır.
Bu durumda, davacının Dairemiz kanalı ile sevk edildiği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu uyarınca; mitral yetmezlik derecesinin 1. Derece olduğu, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin 42/A-7 maddesi kapsamında A diliminde (askerliğe elverişli olan hastalık ve arızalar) olduğu ve rahatsızlığının jandarma komando uzman erbaş olmasına engel teşkil etmediği anlaşıldığından, sözleşmesinin sağlık nedeniyle feshedilerek adaylık işlemlerinin sonlandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık, aksi yöndeki Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle; istinaf başvurusunun kabulüne, İzmir 3. İdare Mahkemesinin 05/10/2020 gün ve E:2020/566, K:2020/1106 sayılı istinaf başvurusuna konu kararının kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline, davacı tarafından yapılan ve aşağıda dökümü gösterilen 606,90-TL yargılama giderleri ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 2.550,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, yersiz alınan 59,30-TL karar harcının talebi halinde ilgili tahsil dairesince davacıya ödenmesine, posta giderinden artan kısmın kararın kesinleşmesinden sonra Mahkemesince ilgilisine iadesine, bu karara karşı tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 gün içinde Danıştay'da temyiz yolu açık olmak üzere, 28/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.