Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

  • Anasayfa
  • Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Mil Hukuk İle Hızlı Ve Sorunsuz Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Sürecini Keşfedin! Hemen Bilgi Alın, Hayatınızı Yeniden Şekillendirin!

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Avukatsız boşanma davası açılmasında herhangi bir engel yoktur. Ancak her işte olduğu gibi adli işlerde de işin ehline uzmanına başvurmak, boşanma avukatı ile çalışmak davanın süreci bakımından oldukça önemli olacaktır.

Anlaşmalı boşanma davasının açılmasından önce tarafların anlaşmalı boşanma sözleşmesi hazırlaması gerek. Peki sözleşme hazırlamayı biliyor musunuz? Unutmayın! Anlaşma sonrası sözleşmeye yazmadığınız yahut yanlış yazdığınız maddelerden ötürü ileride eşiniz tekrar dava açabilir. Dikkatli olmakta fayda vardır çünkü boşanma davası sadece manevi çözüm yollarını değil sonraki yaşamınızı şekillendireceğiniz maddi çözüm yollarını da içermelidir. Hiçbir malvarlığınız kalmadan boşanmanın mantığı yoktur. Üstelik anlaşmalı boşanma davası için başladığınız süreç boşanma avukatınızla alacağınız kararla bir anda çekişmeli boşanma davasına da dönüşebilir.

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir?

Anlaşmalı boşanma davası için hazırlanan anlaşma protokolünden başka bir de anlaşmalı boşanacağınıza dair dava dilekçenizin bulunması şart. Çünkü boşanma sebeplerini göstermeseniz dahi anlaşmalı boşanacağınızı belirttiğiniz bir dilekçe ile mahkemeye başvurulmalıdır. Anlaşmalı boşanma davası için açacağınız davayı her yerde açabilirsiniz. İstediğiniz mahkemede anlaşmalı boşanma davası açıp duruşmaya katılmanız şartıyla tabii ki evliliğinizi sonlandırabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma davasına ilişkin dilekçesinin aile mahkemesine verilmesi gerekmektedir. 

Tek Celsede Boşanmak İçin Ne Yapılmalı?

Tek celsede boşanma anlaşmalı boşanmanın halk arasındaki adıdır. Tek celsede boşanma dediğimiz anlaşmalı boşanma davası için kanunun aradığı şartlar bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma şartları;

  1. Öncelikle eşler bir yıldan daha uzun süredir evli olmalıdır. Bir yılın altında bulunan çiftlerin anlaşmalı boşanmaları mümkün olmayacaktır.
  2. Anlaşmalı boşanma sözleşmesi hazırlanmalıdır. Hazırlanan anlaşmalı boşanma sözleşmesinin kanuna uygun hazırlanması ve de ahlaka aykırı olmaması şarttır. Aksi durumda sözleşme mahkeme tarafından kabul edilemez.
  3. Anlaşmalı boşanma sözleşmesinin her iki eş tarafından da imzalanması gerekir. İmza yoksa ve sözleşmenin aslı yoksa hakim duruşmada tarafların bu eksikliklerini gidermelerini isteyecektir.
  4. Anlaşmalı boşanma davası için sözleşme yanında anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ile mahkemeye başvurulmalıdır. Anlaşmalı boşanma davasının diğer eş tarafından kabul edilmesi gerekir. Aksi durumda çekişmeli boşanma davası sürecine girilecektir.
  5. Anlaşmalı boşanma için hazırlanan sözleşmede tarafların evliliğin maddi sonuçları, çocuğun velayeti ve nafakalar konsudunda anlaşmış olduklarını göstermeleri gerekir. Anlaşmalı boşanma sözleşmesinde tarafların özgür iradeleri ile bu sözleşmeyi imzaladıklarına hakim kanaat getirecektir. 
  6. Anlaşmalı boşanma sözleşmesi hakim tarafından kabul edilmezse yine hakim tarafından yeni şartlar belirtilir. Taraflar bu şartları kabul ettiklerinde ancak anlaşmalı boşanabilirler. Hakim tarafından düzenlenen sözleşme taraflarca kabul edilmediğinde anlaşma olmayacak ve çekişmeli boşanma sürecine girilecektir. 
  7. Anlaşmalı boşanma için anlaşmalı boşanma protokolünü sorunsuz hazırlamanız önemlidir.

Boşanma Davasını Kim Açarsa Avantajlı Olur?

Boşanma davası ister çekişmeli boşanma davası olsun ister anlaşmalı boşanma davası olsun ilk hangi eşin davayı açtığının hiçbir önemi yoktur. Hatta çekişmeli boşanma davalarında size karşı açılan boşanma davasına süreci içerisinde karşı dava açma hakkınız olduğundan siz de davacı konumunda olabilirsiniz. Karşı tarafın önce açtığı dava haksızlığı ispat edildiği durumda reddedilecek ve siz karşı davanızı kazanabileceksiniz. Önemli olan sürecin duraksamadan yürütülmesi olup bu konuda üstünlük yaratacak olan davanın ilk açılması değil profesyonel takip edilmesi olacaktır.

BUNU DA BİL; Çekişmeli Boşanma Davasının Anlaşmalıya Dönüşmesi Hakkında Ayrıntılı Bilgi İçin Aşağıdaki Videomuzu İzlemenizi Tavsiye Ederiz.

Kadın Boşanma Davası Açarsa Ne Olur?

Boşanma davasının çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davası olsun kimin tarafından açılacağının bir önemi olmadığı gibi erkek ya da kadın tarafından açılmasının da taraflara bir zararı olmayacağı gibi yararı da olmayacaktır. Hakim boşanma davasında davanın kim tarafından açıldığına değil kimin haklı olduğuna bakacaktır. Siz sonradan da boşanma davası açmış olsanız haklılığınızı ispat ettiğiniz durumda davanızı kazanıp haklarınızı alabilirsiniz. 

Boşanan Kadın Hangi Haklara Sahip?

Boşanma davası açan kadın anlaşmalı boşanma davasına ilişkin protokolde kendi taleplerini eşine kabul ettirebilmişse iyi bir sonuç alacaktır. Boşanma davası çekişmeli ise bu durumda haklılığın ortaya konulması ve de karşı tarafın kusurlu olduğunun tespit edilmesi şart olacaktır. Bu durumda boşanma davasında kadının haklarını elde etmesi karşı tarafın kusurlu davranışlarının daha ağır olduğunun ortaya çıkartılması ile mümkündür.

Nitekim boşanmada maddi tazminat, boşanmada manevi tazminat, ziynet eşyalarına ilişkin talepler, velayet, yoksulluk nafakası ile iştirak nafakası gibi hakların elde edilmesi için boşanma avukatınız ile hukuka uygun mücadele verilmesi gerekecektir. 

Kadın Hangi Durumda Nafaka Alamaz?

Kadının hangi durumda nafaka alamayacağına ilişkin özel bir düzenleme kanunda bulunmayıp hem erkekleri hem de kadınları ilgilendiren ortak bir düzenleme bulunmaktadır. Bu düzenlemeye göre kadının yoksulluk nafakası alamaması için;

  1. Yeniden evlenmiş olması,
  2. Evlilik dışı başka bir kişiyle evliymiş gibi yaşaması,
  3. Yoksulluğunun ortadan kalkması,
  4. Gelir sahibi olması,
  5. Nafaka yükümlüsü eşin ölümü 
  6. Şartlarından birinin gerçekleşmiş olması kadının nafaka alamamasının sebepleridir. 

Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi?

Anlaşmalı boşanma davasında çalışan kadın için dahi nafaka düzenlenmiş ise ve de eşler bu konuda anlaşmaya varmışlarsa burada bir sorun olmayacaktır. Anlaşmalı boşanma davası için hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolünde istediğiniz düzenlemeyi kanuna ve ahlaka aykırı olmamak kaydıyla yapabilirsiniz. Peki çekişmeli boşanma davasında çalışan kadın nafaka alabilecek midir? Çekişmeli boşanma davasında ilk önce bilinmesi gereken boşanma davasında hakimin taleple bağlı olduğudur. Hakim talep yoksa kendiliğinden yoksulluk nafakasına hükmedemez. Talep varsa bu sefer koşullarının gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılacaktır. Bir kere yoksulluk nafakası talep eden eşin kusurunun diğerinden daha ağır olmaması gerekir. Bunun haricinde yoksulluk nafakası talep eden eş çalışıyor olsa dahi nafaka alabilir. Çünkü kanun çalışmamayı şart koşmamış yoksulluğa düşecek olmayı şart koşmuştur. Eski düzen boşanma ile ortadan kaybolduğundan ve yaşam şartları diğer eşin kusurundan dolayı ortadan kalktığından eş çalışsa dahi bu koşulların yitirilmesi söz konusu olduğundan yoksulluk nafakası alabilecektir.

1