
Param Yok Nasıl Boşanma Davası Açabilirim?
Parası olmayanlar için adli yardım ile boşanma davası açma süreci, gerekli belgeler ve avukat desteği hakkında detaylı bilgi alın. Ankara boşanma avukatı rehberi!

Mil Hukuk bürosunda görevli Ankara boşanma avukatı, parası olmayan ve bu nedenden dolayı boşanma davası nasıl açacağını düşünen kişilere danışmanlık hizmeti veriyor. “Param yok boşanma davası nasıl açabilirim” diyenlerin adi yardım talebinde bulunması gerekiyor.
Kişinin adli yardım talebi kabul edildiği takdirde baro, kişiye avukat tayin eder. Böylelikle kişi, dava masraflarından muaf olur. Ancak kişinin adli yardım başvurusu kabul edilmese dahi yine de davayı açabilir. Çünkü boşanma davalarında avukatın temsil etme zorunluluğu yok. Kişi avukatsız olarak boşanma davası açıp süreci yönetebilir.
Boşanma Davasında Adli Yardım Nedir?
Ankara boşanma avukatı, adli yardım kapsamında da hizmet veriyor. Boşanmak isteyen kişi, ikametgahının olduğu yerdeki adli yardım bürosuna dilekçeyle başvuru yapabilir. Boşanma davası için adli yardım talep eden kişinin şartlarına bakılır. Şartları taşıdığı takdirde kendisine bir avukat tayin edilir. Avukat tayin edilen kişi, dava masraflarından muaf olur.
Boşanma davası adli yardım talebinde dava açılmadan bulunulması gerekir. Boşanma davası adli yardım talebi, yargılamanın gerçekleşeceği mahkeme ya da baroların adli yardım bürosuna yapılır. Avukatsız boşanma davası açıldıktan sonra kişi avukat tutma ihtiyacı hissedebilir. Böyle bir durumda da mahkeme ve baroya başvuruda bulunulur. Boşanma davasının sonucu, istinaf mahkemesine itirazda bulunulduğu takdirde de bölge adliye mahkemesinden başvuru gerçekleşir. Boşanma davası için adli yardım talebinde bulunan kişi yetkililere şu bilgi ve belgeleri sunmak zorundadır;
- Kayıtlı taşınır ve taşınmaz mallar
- Ailevi durum
- Aylık kazanç
Adli Yardım için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Ankara boşanma avukatı, adli yardım talebinde bulunanlar için gerekli belgeleri şöyle sıralıyor;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Muhtardan temin edilecek fakirlik belgesi
- Dava için gerekli olan belgelerin fotokopisi
- Muhtardan temin edilen ikametgah belgesi
Yukarıda sıralanan belgelere ilaveten kişiden başka belgelerde talep edilebiliyor. Adli yardım için ihtiyaç duyulabilecek diğer belgelerse şunlardır;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İkametgah ilmühaberi
- Vergi levhası sorgulama çıktısı
- Türkiye’nin genelindeki taşınmaz kaydına dair çıktı veya web tapudan alınacak taşınmaz çıktısı
- Araç kayıt sorgusu
- Takasbank bireysel emeklilik sorgulama çıktısı
- Açılan bir dava varsa ona dair belge fotokopileri
- Kişi çalışıyorsa maaş bordrosu-gelir belgesi
- Kişi çalışmıyorsa SGK’dan temin edilecek 4a-4b-4c gelir belgesi
- Sosyal yardım bilgilerinin sorgulama çıktısı
- Mevduat-katılım fonu hesabının olduğu banka sorgulamaya dair çıktı
- Kişinin oturduğu ev kendisininse tapu kayıt fotokopisi
- Kişi kirada oturuyorsa kira kontratı ya da ödeme makbuzu
- Kira bedeli ödemeden oturuyorsa yanında ikamet ettiği kişiden “kira vermeksizin oturuyor” şeklinde bir yazının alınması gerekiyor.
Avukat Olmadan Boşanma Davası Açılabilir mi?
Ankara boşanma avukatı olmadan kişi dava açabilir. Ancak avukatsız olarak açılan boşanma davalarda kişi kendisini hukuka uygun şekilde savunamadığı takdirde çeşitli mağduriyetler yaşayabilir. Türk hukuk sisteminde boşanma davası taraflarının avukatla temsil edilme zorunluluğu yok.
Yargılama usullerine göre herkes avukatla savunulma hakkına sahiptir. Yalnız bu durum kesinlikle bir zorunluluk değildir. Parası olmayan kişide avukatsız boşanma davası açabilir. Adli yardım talebinde bulunarak boşanma davasının avukatla ilerlemesini isteyebilir. Anlaşmalı boşanma davalarında parası olmayan bir kişinin adli yardım talebinde bulunmasına gerek yoktur. Anlaşmalı boşanma davalarında davalı ve davacı kendi beyanları doğrultusunda boşanır. Taraflar anlaşamadığında yani çekişmeli boşanma davalarındaysa avukat desteği kesinlikle istenmelidir. Çekişmeli boşanma davalarında taraflar; velayet, tazminat ve nafaka gibi konularda anlaşamaz. Kişi avukat desteği isteyerek çekişmeli boşanma davasının daha kolay ilerleyip sonuçlanmasını isteyebilir. Ankara boşanma avukatı çalışmaları sayesinde kişinin mağduriyet yaşamasının önüne geçilir.
Anlaşmalı Boşanma Davalarında Avukat Olmadan Dava Nasıl Açılır?
“Param yok nasıl boşanma davası açabilirim” diyenler için devlet, adli yardım yöntemi sunuyor. Kişi bulunduğu yerdeki baroya giderek boşanma davası açmak istediğini ancak maddi durumunun yetersiz olduğunu belirtmelidir. Adli yardım başvurusu yapılarak barodan avukat talep edilebilir. Baro avukatı, kişiye dilekçe hazırlamada yardımcı olur. Aile hukuku avukatı, anlaşmalı boşanma protokolünü hazırlar.
Anlaşmalı boşanma davalarının bazıları sonradan çekişmeliye dönüşebiliyor. Taraflardan biri boşanmaktan vazgeçebilir ya da talepleri çok zorlayabilir. Böyle durumlarda avukat devreye girerek müvekkilinin haklarını savunur.
Avukatsız Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Ankara boşanma avukatı olmadan da kişi kendisi dava dilekçesi hazırlayabilir. Yalnız bu dilekçenin hukuka uygunluğu ve doğruluğu tartışılır. Dilekçede hangi kentin mahkemesine yazıldığı mutlaka belirtilmelidir. Boşanma davalarında yetkili mahkemeler, davayı açan tarafın son 6 aydır ikamet ettiği aile mahkemesidir. Davacıda yerleşim yerindeki aile mahkemesine veya davalının ikamet ettiği aile mahkemesine başvuru yapar.
Davacıda yetkili mahkemeye sunmak üzere boşanma dilekçesi hazırlar. Dilekçe hazırlandıktan sonra boşanma davası harç ve masrafları ödenir. Hemen akabinde tevzi bürosuna tüm evraklar teslim edilip dava açılır. Boşanma davası açılmadan önce hem başvuru harcı hem de peşin harçta yatırılır. Mil Hukuk ile iletişime geçerek Ankara boşanma avukatı hizmetleri kapsamında adli yardım hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.