
Özel Hastanede Çalışan Hekimlere Disiplin Cezası Verilir mi
Özel hastanede çalışan hekimler, kamu hastanesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan hekimlere göre farklı disiplin uygulamalarına ve usullerine tabidir.

İçindekiler
- 1.1 Oda Kurullarının Takdir Hakkı Var Mıdır?
- 1.2 Disiplin Cezaları Hekime Bildirilir Mi?
- 1.3 Hekime Verilecek Disiplin Cezası Için Soruşturma Açılır Mı?
- 1.4 Hekimin Savunması Alınır Mı?
- 1.5 Disiplin Kovuşturmasına Yer Olmadığına Dair Karar Nedir?
- 1.6 Hekim Hakkında Disiplin Kovuşturmasına Yer Olmadığı Kararına Itiraz Edilir Mi?
- 1.7 Onur Kurulu Kararlarına Itiraz Edilir Mi?
- 1.8 Hekim Disiplin Cezaları Ne Zaman Kesinleşir?
- 1.9 Hekim Disiplin Cezaları Sicilden Silinir Mi?
- 1.10 Hekim Disiplin Cezalarına Karşı Dava Açabilir Mi?
Özel Hastanede Çalışan Hekimlere Disiplin Cezası Verilir mi?
Özel hastanede çalışan hekimler, kamu hastanesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan hekimlere göre farklı disiplin uygulamalarına ve usullerine tabidir. Zira 657 sayılı kanuna tabi olan bir hekimin disiplin suç ve cezalarına ilişkin usuli işlemeri 657 sayılı Kanuna göre yapılmakta iken özel hastanede çalışan hekimin disiplin işlemleri Türk Tabipleri Birliği Disiplin Yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Bu yüzden verilecek disiplin cezaları da birbirinden farklılıklar gösterebilmektedir.
Oda Kurullarının Takdir Hakkı Var mıdır?
Disiplin cezası verilmesini gerektiren eylem ve durumlara nitelik ve ağırlık itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara aynı türden disiplin cezaları verilir. Benzer suçun tekrarında ise bir üst ceza verilebilir. Disiplin cezalarının verilmesinde eylemin veya yarattığı sonucun ağırlığına göre onur kurulları geniş takdir hakkını kullanmakta serbesttir.
Disiplin Cezaları Hekime Bildirilir mi?
Merkez Konseyi, geçici olarak meslekten alıkoyma ve oda bölgesinde çalışmanın yasaklanması cezalarını içeren kararları, kesinleştikten sonra, cezanın uygulanması için Sağlık Bakanlığına bildirir. Kesinleşen disiplin cezası kararları, gerekçeleriyle birlikte ilgilinin çalıştığı kuruma bildirilir.
Hekime Verilecek Disiplin Cezası İçin Soruşturma Açılır mı?
Hekim hakkında soruşturma, bildirim veya yakınma üzerine, Merkez Konseyi'nin istemi üzerine yahut oda yönetim kurulunun gerek görmesi üzerine bildirim veya yakınma aranmaksızın re'sen açılabilir.Merkez Konseyi, mesleğin, meslektaşların, odaların veya Birliğin onur ve itibarını sarsıcı nitelikte bulduğu eylemde bulunanlar ile ilgili olarak soruşturma açılmasını ilgili oda veya haklı bir sebep olması durumunda başka bir odadan isteyebilir. Konseyin bu istemi derhal ve ivedilikle yerine getirilmesi zorunludur. Oda yönetim kurulu, bildirim veya yakınmanın yapılmasından sonra bir ay içinde konuyu incelemelidir. Yönetim kurulu bildirim veya yakınmayı değersiz görürse, soruşturma açılmasına yer olmadığına dair kararını şikayet eden tarafa bildirir.
Bildirim veya yakınma soruşturmaya değer görüldüğünde ise yönetim kurulu ya; hekime yakınma veya bildirim konusunu yazılı olarak bildirerek tebliğinden itibaren en geç 15 gün içinde savunmasını ve varsa kanıtlarını bildirmesini ister. Bu sürenin geçmesi veya süresinde gelen yanıt ile birlikte toplanan kanıtlardan oluşan dosyayı inceleyerek soruşturulan kişinin onur kuruluna sevk edilip edilmeyeceğine karar verir. Ya da; bildirim veya yakınmayı inceleyerek gerekli gördüğü durumlarda oda üyelerinden birini veya birkaçını soruşturmacı olarak atar. Soruşturmacı yönetim kurulu kararı ile atanır. Soruşturmacı, bu kararın örneğini veya tarih ve sayısını, hakkında suçlamada bulunulan kişiye bildirir. Soruşturmacı olarak atanan hekim haklı sebeplerle görevi kabul etmeyebilir. Yönetim kurulu tarafından tabip odası sınırları içinden soruşturmacı atanması uygun görülmediği takdirde soruşturmacı belirlenmesi Merkez Konseyi'nden istenebilir.
Hekimin Savunması Alınır mı?
Disiplin işlemleri, disiplin soruşturması ve disiplin kovuşturması olarak iki bölümdür. Disiplin soruşturması oda yönetim kurulu, disiplin kovuşturması ise onur kurulu ve yüksek onur kurulu tarafından yürütülür. Disiplin kovuşturmasının açılmasına veya açılmasına yer olmadığına karar verilebilmesi için oda yönetim kurulu tarafından soruşturmanın yapılmış olması gerekir. Soruşturmacı, hakkında soruşturma açılan hekime suçlamayı açık ve anlaşılır bir biçimde yazılı ve "gizli" ibareli olarak tebliğ ederek, tebliğden itibaren 15 gün içinde savunma yapılmasını ister (Soruşturma dosyası taraflar açısından alenidir.). Bu süre içinde savunmasını vermeyen kişi, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır. Gerekli görülen durumlarda suçlanan kişinin sözlü savunması da istenebilir. Soruşturmacı, kişinin leh ve aleyhindeki bütün kanıtları toplamakla yükümlüdür. Bu nedenle olayla ilgili tüm kişilerin ya da kuruluş yöneticilerinin bilgilerine başvurabilir, resmi makamlardan belge isteyebilir, tanıkların sözlü anlatımlarına da başvurabilir. Soruşturmacı, ilgili birimlerle yazışmasını "gizli" ibareli olarak yapar.Soruşturmacı her türlü ifade ve benzeri tutanağı kendisi yazabileceği gibi, tabip odası yönetim kurulunca görevlendirilecek bir yeminli sekretere de yazdırabilir. Soruşturmacı, suçlanan kişinin beyanının alınmasından veya bunun için öngörülen sürenin dolmasından ve delillerin toplanmasından itibaren 20 gün içinde soruşturma dosyasını tamamlayarak fezlekesi ile birlikte yönetim kuruluna sunmak zorundadır. Gerekli ifadeleri ve belgeleri toparlayan soruşturmacı, bir fezleke düzenler. Fezlekede suçlama konusu olay ile lehte ve aleyhteki tüm belge ve ifadeler tartışılır. Soruşturmacı fezlekenin sonuç bölümüne, kişinin kusurlu olup olmadığı ve verilmesini uygun gördüğü ceza konusunda kendi kişisel yargısını da ekler. Ancak bu yargı yönetim kurulu ve onur kurulu açısından bağlayıcı değildir. Yönetim kurulu, soruşturma raporunu eksik görürse, eksikliği en çok iki ay içinde tamamlatır. Soruşturmacının ilk inceleme sırasında yapacağı tüm harcamalar belge ile kanıtlanmak koşuluyla tabip odası bütçesinden ödenir, gerektiğinde avans da verilebilir. Soruşturmacıya mesaisi ile orantılı olarak oda bölgesinde geçerli asgari muayene ücretinin bir ila beş katı tutarında; soruşturma öncesinde veya soruşturma sürecinde görevlendirilen bilirkişilere, verdikleri emek ve raporun kapsamına göre, asgari muayene ücretinin bir ila üç katı tutarında bir ücret, yönetim kurulunca takdir edilebilir. Soruşturmanın en kısa süre içinde tamamlanması için yönetim kurulu her türlü önlemi almak, gerektiğinde soruşturmacıyı görevden alarak yeni bir soruşturmacı ile soruşturmayı yürütmek zorundadır.
Disiplin Kovuşturmasına Yer Olmadığına Dair Karar Nedir?
Yönetim kurulu, dosyayı ve raporu inceleyerek, bildirim veya yakınmada bulunulan hekim hakkında disiplin kovuşturması açılmasını gerektirecek bir nedenin olmadığını saptadığı takdirde, disiplin kovuşturması açılmasına yer olmadığına gerekçeli olarak karar verir. Bu kararda bildirim veya yakınmada bulunanın adı ve adresi, hekimin kimliği, üzerine atılan eylem, inceleme ve kanıtlar belirtilir. Karar, hakkında soruşturma açılmış bulunan hekime ve varsa yakınmacıya bildirilir. Bildirim, Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılır. Kararın hekime elden verilerek bildirilmesi durumunda bildirim günü, bildirilen hekimin adı ve soyadı bir tutanakla saptanarak ilgili memur ve bildirimde bulunulan tarafından imzalanır. Tebligatın yapıldığını gösteren belgeler soruşturma dosyasında saklanır.
Hekim Hakkında Disiplin Kovuşturmasına Yer Olmadığı Kararına İtiraz Edilir mi?
Oda yönetim kurulunun disiplin soruşturması veya kovuşturması açılmasına yer olmadığına ilişkin kararlarına karşı ilgililer, bildirim tarihinden itibaren 15 gün içinde, oda onur kuruluna itiraz edebilirler. İtiraz dilekçesi oda yönetim kurulu aracılığı ile oda onur kuruluna gönderilir. Oda onur kurulu tarafından dosya üzerinde yapılacak inceleme sonunda, yakınma, bildirim veya istem konusu incelemeye değer nitelikte görülürse, oda yönetim kurulunun kararı kaldırılır. Oda yönetim kurulu bu karara uymak ve soruşturmayı tamamlayarak onur kuruluna sunmak zorundadır.
Onur Kurulu Kararlarına İtiraz Edilir mi?
Oda onur kurulunun ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin kararlarına karşı, oda yönetim kurulu veya ilgili kişi Yüksek Onur Kurulu'na itiraz edebilir. Onur kurulu tarafından verilen her türlü karar aleyhine, kararın bildiriminden itibaren 15 gün içinde yazılı olarak taraflarca itiraz edilebilir. Yönetim kurulu bakımından itiraz süresi onur kurulu kararının yönetim kuruluna tevdiinden itibaren başlar. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi de, onur kurullarının kararlarına karşı, kararı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde Yüksek Onur Kurulu'na başvurma hakkına sahiptir. İtiraz dilekçesi, Yüksek Onur Kurulu'na gönderilmek üzere oda yönetim kurulu başkanlığına verilir. Dosyanın Yüksek Onur Kurulu'na gidiş ve dönüş posta ücreti itiraz edenden alınır. Onur kurulu kararına yapılan itiraz üzerine yönetim kurulu, öncelikle itirazın süresinde olup olmadığını kontrol eder. İtiraz süresinde değil ise kararın kesinleşmiş olduğu ilgililere bildirilir ve karar gereği yerine getirilir. İtiraz süresinde ise veya karar resen Yüksek Onur Kurulu denetimine tabi ise karar ve ekleri en kısa zamanda Yüksek Onur Kuruluna gönderilir.
Hekim Disiplin Cezaları Ne Zaman Kesinleşir?
Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezalarından uyarma ve para cezaları kesinleşir ve derhal uygulanır. Meslekten alıkoyma cezaları ise, itiraz edilmese bile, Yüksek Onur Kurulu'nun onama kararı ile kesinleşir ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanır. Süresi ne olursa olsun, meslekten alıkoyma cezası alan ve bu cezası kesinleşen oda veya Birlik yönetim organlarında görevli üyenin bu üyeliği düşer.
Hekim Disiplin Cezaları Sicilden Silinir mi?
Disiplin cezaları sicil dosyasına işlenir. Aynı veya benzer konuda yeniden ceza alınmamış olması koşuluyla uyarı ve para cezaları 2 yıl sonunda sicilden silinir. Aynı veya benzer bir eylem sebebiyle ceza alınması durumunda, ikinci verilen cezadan sonra 4 yıl geçmedikçe ceza silinmez.
Hekim Disiplin Cezalarına Karşı Dava Açabilir mi?
Disiplin cezalarına karşı dava açma hakkı hak arama özgürlüğü bakımından bir Anayasal haktır. Bu sebeple hekim, almış olduğu disiplin cezasına karşe, cezanın kesinleşmesinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde cezanın iptali davası açabilir. Bu davalarda süre aşımı 60 gündür. Tebliğ edilen kesinleşen bir cezanın üzerinden 60 gün geçmiş ise artık o cezaya karşı iptal davası açılamaz, açılsa dahi İYUK ilgili maddesi gereği dava süre aşımı nedeniyle usulden reddolur.