
Ceza Davası Ne Kadar Sürer?
Ankara ceza avukatı ekibimiz, ceza davalarında profesyonel destek sunarak müvekkillerinin haklarını korur. Ceza davaları süreci ve zamanaşımı hakkında bilgi alın!

Mil Hukuk bürosunda istihdam eden Ankara ceza avukatı ekibi, baktıkları ceza davalarını kısa sürede sonuçlandırmaya çalışır. Ancak ceza davalarının sonuçlanma süresine dair net bir cevap vermek mümkün değildir. Ceza davası, savcılığın iddianame kapsamında suç işlediğine dair yeterli şüphe olan kişilerle ilgili yargılama yapılabilmesi için açmış olduğu bir kamu davasıdır.
Mahiyetine bakılmaksızın tüm ceza davaları, kamu davası şeklinde isimlendirilir. Ceza davalarının mevzuatta önemli yeri vardır. Ceza davalarının sonuçları da hayati önem taşır. Ceza soruşturma aşaması, bazı durumlarda sadece birkaç haftada tamamlanıyor. Ancak bazense 1 seneyi aşkın süre tamamlanması bekleniyor. Ceza soruşturma süreci, olayın somutluğuna göre değişiyor. Ceza soruşturması dava aşamasına geçerse davanın ne zaman sona ereceği belirsizlik gösterir.
Ceza Davası Süresini Neler Belirler?
Ankara ceza avukatı, ceza hukukuyla ilgili davalara girerek müvekkillerinin yasal olarak haklarını koruma altına almaya çalışır. Ceza davalarının süresini etkileyen unsurları şöyle sıralayabiliriz;
- Suçun niteliği
- Yapılan araştırmanın ve tarafların ulaşılabilir olup olmaması
- Toplanan deliller
Ceza davalarında bir avukatla çalışmak dava sürecinin sağlıklı ilerleyip kısa sürede tamamlanmasını sağlar. Suçun niteliği kapsamında ceza davasının sonuçlanması için gereken zamanaşımı süresi, minimum 8 yıldır. Ceza davasının ne kadarlık zaman zarfında açılacağıysa belirsizdir. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından hemen ceza davası açılır.
Ceza Davası Nasıl Açılır?
Ankara ceza avukatı, ceza davasını Türk hukukunda tanımlanan suç ya da suçların işlediği iddia ederek açar. Ceza davası, belirli bir süreç sonunda açılır. Bu süreçleri şöyle sıralayabiliriz;
- Ceza davasının açılması için ilk olarak suçun işlendiğiyle ilgili bir bilgiye ulaşmak gerekiyor. Suç; resmi makamların araştırması, bir kişinin şikayeti ve olay yerindeki polisin ihbarıyla ortaya çıkar.
- Suç bildirildikten sonra cumhuriyet savcısı tarafından olaya dair soruşturma başlatılır. Soruşturma aşamasında delillerin toplanması, tanıkların dinlenmesi, şüpheli/şüphelilerin sorgulanması ve olayların aydınlatılması gibi işlemlere başvurulur.
- Soruşturma aşaması bittikten sonra cumhuriyet savcısı tarafından eldeki delil ve bilgilere göre kovuşturmaya ihtiyaç olup olmadığına bakılır. Suçun işlendiği noktasında yeterli delile ulaşıldığı takdirde kovuşturma süreci başlatılır. Yalnız yeterli delil yoksa kovuşturmaya yer olmadığı hususunda karara varılır.
- Kovuşturma mümkünse cumhuriyet savcısı; suçun tanımı, suçun delilleri, suçu işleyen olarak iddia edilen kişi/kişiler ve talepte bulunulan cezanın belirlemesinin olduğu bir iddianame hazırlar.
- Cumhuriyet savcısının hazırlamış olduğu iddianame, yetkili olan ceza mahkemesine ulaştırılır. Yetkili ceza mahkemeyse iddianamenin kabulü ya da reddiyle ilgili bir karar alır. İddianame kabul edildiği takdirde ceza davası resmi olarak açılır.
- Dava açıldıktan sonra yargılamaya başlanır. Yargılama aşamasında taraflar mahkemeye delillerini sunup akabinde tanıklar dinlenir. Ayrıca uzman mütalaaları alınıp taraflarda savunma yapar.
- Yargılamanın sonunda mahkeme eldeki tüm delilleri ve olayları değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda mahkemeden bir karar çıkar. Mahkemeden çıkan karar; mahkumiyet, beraat ya da davanın düşmesidir.
Ceza davalarının hem açılması hem de sonuçlanması karmaşık bir süreçtir. Ankara ceza avukatı, ceza hukukuyla ilgili karmaşık süreçlerin bertaraf edilmesine yönelik çalışmalar yapar.
Ceza Davaları Arabulucuya Gider mi?
Türk hukukuna göre ceza davalarının geneli, arabuluculuk sürecine gitmiyor. Arabulucular; tarafların özel hukuk, ticaret ve hukuki uyuşmazlıklarını çözmeye çalışır. Kişilerin sorunlarının dava sürecine girmeden tarafsız (üçüncü kişi) yani arabulucu ile çözülmesi sürecidir. Ceza davalarında arabuluculuk süreci; genellikle tarafların arasındaki kişisel ilişkiler olduğunda ve mağdur tarafın zararının giderilmesi sonucunda başvurulur. Yalnız bu süreç içinde tarafların anlaşması gerekiyor.
Ceza davalarının çoğunluğu; cinsel suçlar, şiddet ve cinsel suçlar gibi toplumda hassasiyet yaratan suçları kapsıyor. Bu tür suçlar, ağır olarak nitelendirildiği için arabuluculuk gibi bir durum kesinlikle söz konusu olamaz. Ankara ceza avukatı, bir ceza davasının arabuluculuk sürecinden geçip geçmeyeceği konusunda müvekkiline net bilgi verir.
Ceza Davaları Ne Zaman Zamanaşımına Uğrar?
Ceza hukukuna göre zamanaşımı; suçun işlendiği tarih itibariyle bir süre geçtikten sonra suç kovuşturulamaz aşamasına gelmesidir. Ayrıca ceza hukukunda zamanaşımı, hükmedilen ceza infaz edilemez hale gelirse de ortaya çıkar. Ceza davalarında zamanaşımı şu şekildedir;
- Bazı hukuki durumlardan ve işlemlerden dolayı ceza hukukunda zamanaşımı süreci kesilir ya da durdurulur. Ceza soruşturması başlatıldığında veya dava açıldığında zamanaşımı da durdurulur.
- Suç işlendikten sonra belirli bir süre geçtiği zaman suçla ilgili kamu davası açma hakkı da zamanaşımına uğramaktadır. Zamanaşımı süresi, Türk Ceza Kanunu kapsamında suçun niteliğiyle bağlantılı olarak değişiyor.
- Mahkemenin kesin olarak verdiği cezanın infaz edilmesi için bir süreye kadar zamanaşımı süresi vardır. Belirli bir süreye kadar ceza infaz edilmediği takdirde cezanın infazı da direkt olarak zamanaşımına uğruyor. Cezanın infazında zamanaşımı, cezanın süresine göre değişiyor.
Ceza Davalarında İstinaf Süreci
Ankara ceza avukatı, ceza davalarında istinaf süreciyle ilgili de müvekkillerine hukuki destek verir. Ceza davalarında hakimin verdiği karar kapsamında itiraz ve istinaf yollarına kararın öğrenilmesinden itibaren 7 gün içerisinde başvurulur.
Karar verilirken eğer sanık yoksa bu 7 günlük süre, tebliğle işler. Karar, duruşmada öğrenildiği takdirde de bu tarih itibariyle hem itiraz hem de istinaf süreci işler. İstinaf ve itiraz başvurusu, kararı verip açıklayan mahkemeye dilekçeyle yapılır. Mil Hukuk ile iletişime geçerek detaylı olarak Ankara ceza avukatı çalışmaları ve ceza davalarına dair daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.