Boşanma Davasında Devlet Avukat Veriyor mu? - Boşanma Davalarında Avukat ve Mahkeme Masrafları Kim Tarafından Ödenir? | Mil Hukuk

Boşanma Davasında Devlet Avukat Veriyor mu?

  • Anasayfa
  • Boşanma Davasında Devlet Avukat Veriyor mu?

Boşanma Davasında Devlet Avukat Veriyor mu?

Boşanma Davasında Devlet Avukatı mı Arıyorsunuz? Mil Hukuk olarak Profesyonel Hizmetimizle Size Rehberlik Ediyoruz. Detaylar İçin Bize Ulaşın!

Boşanma Davasında Devlet Avukat Veriyor mu?

Ankara boşanma avukatı arayanlar Mil Hukuk ile iletişime geçerek sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayabilirler.

Boşanma davalarında kişinin avukat tutma gibi bir zorunluluğu yoktur. Ancak sürecin olumlu ve hızlı sonuçlanmasını istiyorsa bir boşanma avukatıyla çalışmak en doğrusudur. Çünkü işinde profesyonel olan bir avukat sayesinde yıllar sürecek bir dava hızlı sonuçlanır.

Devlet boşanma avukatı ücretini ödeyemeyecek kişilere avukat vermez. Ancak boşanma avukatı ücretini karşımada maddi zorluk yaşayanlar yani ödeme güçlüğü çekenlere Ankara Barosu Asli Yardım içerisinde avukat tayini yapabiliyor. Ankara barosu tarafından hem boşanma davası ücreti hem de boşanma davasındaki dosya masrafı tutarı ödenir. Yalnız bunun içinde belirli şartların taşınması gerekiyor.

 

Boşanma Davalarında Barodan Ücretsiz Avukat Talebi Nasıl Yapılır?

 

Ankara boşanma avukatı için maddi sıkıntı yaşayanlar, baroya ücretsiz avukat talebinde bulunabilir. Ancak bunun için öncelikle aşağıda sıralanan evrakların hazırlanıp teslim edilmesi gerekiyor;

  • Muhtardan alınan ikametgâh belgesi
  • Muhtardan alınan fakirlik belgesi
  • Nüfus cüzdan fotokopisi

Ankara barosu yukarıdaki belgelere bakarak kişiye ücretsiz avukat tahsis yapılıp yapılmayacağına karar verir. Yukarıdaki belgelerle birlikte aynı zamanda boşanma davası için gerekli olan tüm delillerde mahkemeye sunulmalıdır. Ankara barosu avukat atadığı takdirde ona yeterli düzeyde bilgi, yazılı belge ve delil sunulmalıdır. Davanın tarafları arasında gerçekleşen tüm yazışmalar aynı şekilde avukata da verilmelidir. Ayrıca iletişim bilgileri, T.C. kimlik numaraları ve fotoğraf gibi belgelerde mutlaka avukata sunulmalıdır.

Ankara Barosu ile iletişime geçip form doldurarak boşanma davasında ücretsiz avukat talep edilebilir. Belgelerle birlikte yapılan başvuru, 10 gün içerisinde değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda ücretsiz avukat tahsis edilip edilmeyeceği belirlenir. Adli Yardım Bürosu ile iletişime geçilerek ücretsiz avukat verilip verilemeyeceği hakkında bilgi alınabilir. Yalnız maaşlı çalışanlar ve bankada bir miktar parası olanların ücretsiz avukat talepleri kabul edilmez.

Baro tarafından ücretsiz avukat tayin edilirse kişiye SMS ile bilgi verilir. Bu SMS içerisinde avukatın iletişim bilgileri de yer almaktadır. Avukat atandıktan sonra minimum 45 gün içinde boşanmayı gerektiren tüm belge ve bilgiler ona verilmelidir. Avukat, belge ve bilgiler doğrultusunda ancak boşanma davasını açabilir.

Sahte belgelerle barodan Ankara boşanma avukatı hizmetleri ücretsiz alınırsa belgelerin doğru olmadığı anlaşıldığında kişiden faiziyle avukat ücreti alınır. Bu sebeple gerçekten maddi zorluk yaşayanların baroya başvurması gerekiyor.

 

Boşanma Davalarında Ücretsiz Avukat Hangi Şartlarda Talep Edilir?

 

Ankara Barosu’ndan boşanma davası için ücretsiz avukat talep etmek isteyenler birtakım süreçleri yakından takip etmelidir. Baroya yukarıdaki belgelerin yanı sıra ekonomik durumun kötü olduğuna dair şu belgelerde sunulmalı;

  • Sigorta bilgileri
  • Tapu kaydı
  • Kredi borçlarının olduğu belge
  • Maaş kaydı
  • Bakmakla yükümlü olunan kişilerin sayısının belirtildiği belgeler
  • Araç kaydı

Kişinin geliri yargılama giderlerini sağlamaya yetmiyorsa ve üzerinde araç kaydı, tapu kaydı vb. kayıtlar yoksa Ankara barosu avukat desteği sunar. Aynı zamanda asgari ücret alan ve bakmak zorunda olduğu kişi sayısı birden fazlaysa baroya ücretsiz avukat için başvurabilir. Borçlu olan ve bu nedenle avukat ücretini karşılamayacak durumda olanlarda baroya detaylı şekilde şu bilgileri içeren belgeyi sunmalıdır;

  • Borç miktarı
  • Borcun ödeme planı
  • Borcun vadesi

Baro tarafından boşanma davalarına tahsis edilen avukatlar, ücreti ödeyenler gibi hizmet verir. Baronun temin ettiği avukat, boşanma davasını sonuna kadar yürütür. Dava dilekçesini hazırlar ve duruşmalarda temsil eder. Boşanmayla alakalı tüm hakların yerine getirilmesi için çalışmalar yapar. Boşanmaya sebep olabilecek delilleri toplayıp bunları mahkemede sunar. Boşanma davasını doğru hukuki gereceklerle açar.

 

Boşanma Davalarında Avukat ve Mahkeme Masrafları Kim Tarafından Ödenir?

 

Boşanma davalarında avukat ve mahkeme masraflarının kimin ödeyeceği konusunu belirleyen bir unsur vardır.

Bu unsura göre ücretlerin, karşı vekalet ücreti mi yoksa özel vekalete göre mi olacağı göz önünde tutulmalıdır. Özel vekalet ilişkisi kapsamındaki avukatlık ücreti, müvekkil tarafından ödenir. Karşı vekalet ücreti kapsamında hâkim tarafından hükmedilen avukat masrafını davayı kaybeden öder. Bu ödeme, davayı kazanan tarafın avukat ücretleri için yapılır. Bundan dolayı boşanma davası açılırken mutlaka kaybetme ihtimali de göz önünde tutulmalıdır.

Özel vekalet ilişkisinde ücret davanın başında peşin ödenir. Avukat ve müvekkil, Asgari Ücret Tarifesi ’ne göre fiyat konusunda anlaşma sağlarlar. Karşı vekalet ücretindeyse dava sonunda ödenir. Boşanma davalarında karşı vekalet ücreti 18.000 TL’dir. Bu fiyata vergi eklendiğinde toplam fiyat, 20.000 TL’ye çıkar. Mil Hukuk ile iletişime geçerek Ankara boşanma avukatı hizmetleri ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Boşanma davalarıyla ilgili sıkça sorulan sorular ve cevaplarını şöyle sıralayabiliriz:

 

  1. Ücretsiz Boşanma Avukatı Bulunabilir mi?

Avukatlık Kanunu ve avukatlık meslek etik kuralları kapsamında avukatlar ücretsiz olarak iş alamaz. Bu durum hem meslek etiğine hem de kanun ve rekabet yasağına aykırıdır.

 

  1. Boşanma Davası Avukat Ücreti En Az Ne Kadardır?

Türkiye Barolar Birliği, 2024 yılında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ni minimum 17.900 TL olarak belirlemiştir. Bu tarife üzerinden boşanma avukatları müvekkillerinden ücret talep eder.

 

  1. Boşanma Davası Masrafları Ne Kadar?

Boşanma davası açma masrafı belirli harçlardan oluşmaktadır. Bu harçlar; başvurma harcı, gider avans ve peşin harç şeklinde belirlenmiştir. Toplamda tüm bu harçlar, 2.132 TL olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda boşanma davaları için mehir, ziynet vb. ek harçlarda ödenmektedir.

İlgili Etiketler:
1