Anlaşmalı Boşanma Davasında Duruşma Yapılır mı?

Anlaşmalı Boşanma Davasında Duruşma Yapılır mı?
  • Anasayfa
  • Anlaşmalı Boşanma Davasında Duruşma Yapılır mı?

Anlaşmalı Boşanma Davasında Duruşma Yapılır mı?

Anlaşmalı boşanma davasında duruşma yapılır mı sorusunun cevabından önce kısaca anlaşmalı boşanma davasının tanımını yapalım. Anlaşmalı boşanma davası eşlerin bir yıllık evliliklerinden sonra açabilecekleri bir boşanma davası olup tarafların nafaka,

Anlaşmalı Boşanma Davasında Duruşma Yapılır mı?

Anlaşmalı Boşanma Davasında Duruşma Yapılır mı?

Anlaşmalı boşanma davasında duruşma yapılır mı sorusunun cevabından önce kısaca anlaşmalı boşanma davasının tanımını yapalım. Anlaşmalı boşanma davası eşlerin bir yıllık evliliklerinden sonra açabilecekleri bir boşanma davası olup tarafların nafaka, maddi ve manevi tazminat, velayet konularında mutabakata vardıkları bir davadır. Bundan dolayı aslolan tarafların anlaşmasıdır. Anlaşmalı boşanma davasında önemli olan yapılan anlaşmanın hakim tarafından onaylanmasıdır. Hakim anlaşmayı onaylamazsa kendisine göre anlaşmayı düzenleyecek bu düzenleme de tarafların onayına sunulacak, sonrasında taraflar hakimin üzerinde değişiklik yaptığı anlaşmayı kabul ettiklerinde boşanma davası bitmiş olacaktır.

Anlaşmalı Boşanmada Taraflar Huzurda Dinlenmelidir

Anlaşmalı boşanma davasında taraflar hazırladıkları boşanma davasına ilişkin protokolü mahkemeye sunduktan sonra bu protokol hakkında tarafların özgür iradesinin olup olmadığının tespiti için hakim tarafları anlaşmalı boşanma duruşmasında bizzat kendisi dinleyecektir. Huzurda tarafların dinlenmesinden sonra protokol hakim tarafından kontrol edilecek ve protokolün tararların hür iradesi ile hazırlandığı ve imzalandığına kanaat getirildiğinde boşanmaya karar verilecektir. Unutmayın anlaşmalı boşanma davasında tarafların nafaka, velayet ve tazminatlar hususunda yani boşanma davasının ferilerinde anlaşmaları şarttır. Bunun haricinde mal paylaşımına ilişkin bir anlaşmaya varıp varmamaları kendi takdirlerinedir. Bu konuda protokolde bir düzenleme yoksa dahi bu durumda da boşanmaya karar verilebilecektir. 

BUNU DA BİL; Çekişmeli boşanma davası hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki videomuzu izlemenizi tavsiye ederiz.

1