Boşanma Nafakası Ne Kadar? 2024

  • Anasayfa
  • Boşanma Nafakası Ne Kadar? 2024

Boşanma Nafakası Ne Kadar? 2024

Boşanma nafakası tutarları 2024’te nasıl belirlenecek? Mil Hukuk ve Danışmanlık olarak nafaka miktarları ve süreçleri hakkında en güncel bilgileri sunuyoruz!

Boşanma Nafakası Ne Kadar? 2024

Mil Hukuk, boşanma nafakası süreçleri için uzman Ankara boşanma avukatı kadrosuyla hizmet veriyor. Boşanma davasında nafaka; boşanma davası açıldığı zaman geçici, boşanmaya dair karar verildiğindeyse kalıcı olarak mahkeme tarafından hükmedilen paradır. Mahkeme nafaka verecek tarafı belirlerken tarafların maddi açıdan zorluk yaşayıp yaşamadığına bakar. Boşanmanın ardından maddi sıkıntı yaşayacak ve bir de reşit olmayan çocuk varsa mahkeme karşı tarafın nafaka ödemesini talep eder.

Boşanma nafakasında cinsiyet gözetilmez. Kadın ve erkek fark etmeksizin evlilikte hangi tarafın kusuru varsa o taraf nafakayı öder. Nafaka kendi içinde birkaç türe ayrılıyor. Her bir nafakanın belirli şartları vardır. Nafaka hem hakimin takdiri hem de talep edilecek zamana göre farklılık arz ediyor.

Boşanma Nafakası Türleri Nelerdir?

Ankara boşanma avukatı tarafından dilekçe hazırlanırken müvekkili nafaka istiyorsa onunla ilgili hususta belirtilir. Boşanma nafakası türleri şöyle sıralanabilir:

  1. İştirak Nafakası

İştirak nafakası, çocukların velayetini alamayan kişi tarafından ödenir. İştirak nafakası, boşanma davasıyla birlikte hükmedilebilir. Aynı zamanda boşanma davasının ardından ayrı bir dava açılarak da iştirak nafakasına dair bir talepte bulunur.

  1. Tedbir Nafakası

Tedbir nafakasının özelliği geçici olmasıdır. Tedbir nafakasıyla hakim, boşanma aşamasında maddi açıdan zor duruma düşecek eşin mağduriyetini engellemeyi amaçlar. Tedbir nafakasını hakim, tarafların talebi olmadan re’sen hükmeder. Tedbir nafakası hem çocukların hem de eş lehine hükmedilir. Hakim boşanmaya karar vermeden müşterek çocukların geçici velayetine de karar verir. Çocukların geçici velayetini alamayan taraf tedbir nafakası öder. Aleyhine tedbir nafakası hükmedilen taraf boşanma gerçekleşinceye dek tedbir nafakasını ödemeye devam eder. Boşanma gerçekleştikten sonra hakim tarafından tedbir nafakası kaldırılır yerine iştirak ya da yoksulluk nafakası hükmedilir.

  1. Yoksulluk Nafakası

Yoksulluk nafakası, boşanma davasının ardından yoksulluğa düşecek taraf lehine hükmedilir. Yoksulluk nafakası, iştirak nafakasından farklı olarak taraflar talep ederse hükmedilir. Yoksulluk nafakası, eşin yoksulluğa düşecek olması şartının yanı sıra karşı tarafın boşanmadaki kusurunun çok olması da gerekir. Boşanma davası açılırken yoksulluk nafakasına dair talepte bulunulur. Boşanmanın ardından 1 içinde de yoksulluk nafakası talebiyle dava açılabilir.

Boşanmada Nafaka Nasıl Hesaplanır?

Ankara boşanma avukatı tarafından dilekçe hazırlanırken müvekkilinin talebi doğrultusunda nafakada yazılır. Nafaka hesaplama, hakim tarafından yapılır. Ancak hakim gerek görürse bu konu hakkında bilirkişi görüşü de alır. Hakim nafakayı ve nafaka miktarını belirlerken çeşitli kriterleri göz önünde bulundurur. Hakimin nafaka miktarını belirlemesini sağlayan unsurlar şunlardır;

  • Tarafların ekonomik durumu
  • Sağlık giderleri
  • Faturalar
  • Tarafların müşterek kaç çocuğu olduğu
  • Ulaşım giderleri
  • Çocukların eğitim giderleri
  • Yakıt masrafları
  • Eşin ve çocukların yeme içme, giyim masrafları
  • Eşlerin gelirleri
  • Eşlerin meslekleri

Aynı zamanda yukarıda belirtilen her nafaka türü de farklı şekilde hesaplanır.

Nafaka Kaç Yıl Ödenir?

Ankara boşanma avukatı, müvekkiline nafakanın kaç yıl ödeneceğine dairde bilgi verir. Nafakanın kaç yıl ödeneceği, nafakanın türüne göre değişiyor. Tedbir nafakası, geçici olduğu için boşanma davası sonuçlanana kadar hem eşin hem de çocukların ihtiyaçları karşılanır. Hakim, boşamayı gerçekleştirdikten sonra tedbir nafakasını da kaldırır.

Boşanmanın ardından tedbir nafakası yerine iştirak nafakası ya da yoksulluk nafakasına hükmedilir. İştirak nafakasını velayeti kendisine verilmeyen eş tarafından ödendiği için çocuklar erginliğe ulaştıktan sonra kesilir. TMK’nın 175. maddesi kapsamında yoksulluk nafakası süresizdir. Yalnız yoksulluk nafakası şu durumlarda kesilir;

  • Nafakayı alan kişinin yeniden evlenmesi
  • Nafaka alacaklısının yoksulluk durumunun ortadan kalkması
  • Nafaka alacaklısı ya da nafaka yükümlüsünün vefat etmesi
  • Nafaka alacaklısının haysiyetsiz hayat sürdüğü tespit edildiği takdirde
  • Nafaka alacaklısının evlenmemiş olmasına rağmen fiilen evliymiş gibi yaşaması

Hakim tarafından nafaka ve miktarı belirlenirken eşin yoksulluğa düşmesinin engellenmesinin yanında diğer eşinde ödemeyi yaparken ekonomik anlamda zor duruma düşüp düşmeyeceğine de bakılır. Bundan dolayı hakimler nafaka ödeyecek tarafın maaşına da bakar. Ancak nafaka miktarının belirlenmesinde başlı başına maaş belirleyici değildir. Çünkü kişi, farklı kaynaklardan da gelir elde edebilir. Örneğin, kişinin kirada evi varsa kiradan da gelir elde eder. Dolayısıyla nafaka belirlenirken maaşın tek başına belirleyici olması hakkaniyetli değildir. Mil Hukuk bünyesindeki Ankara boşanma avukatı ile iletişime geçerek nafaka miktarına dair detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlgili Etiketler:
1