
Ceza Davasında Hakim Karar Verirken İlk Neye Bakar?
Ankara ceza avukatı ekibimiz, ceza davalarında hakimin karar sürecini etkileyen unsurlar ve ilk duruşma aşamaları hakkında müvekkillerine profesyonel destek sunuyor!

Mil Hukuk bünyesindeki Ankara ceza avukatı ekibi, ceza davalarında hakimin kararları neye bakarak verdiği noktasında müvekkiline yardımcı oluyor. Ceza davalarında hakim karar verirken bir unsuru göz önünde bulundurur.
Hakim sadece yasalarla ilgili değil ayrıca adaletin sağlanabilmesi için kararlarını verir. Kararların verildiği duruşmada taraflar şahitliklerini sunar. Aynı zamanda hakim delilleri inceler. Bu delillerin incelenmesinin ardından kararlar şekillendirilir.
Ceza Davalarında Hakimin Karar Vermesini Sağlayan 6 Faktör
Hakimlerin karar verme süreci ve hangi unsurları ön planda tuttuğunu şöyle sıralayabiliriz:
- Ceza Hukuku ve Mevzuatlar
Hakim, ceza hukukuna göre hangi kanunların uygulanması gerektiğine bakar. Dava dikkate alınarak alakalı olan kanun maddelerini belirler. Böylelikle yasal düzenlemeler kapsamında davayla ilgili karar verip sonucunu açıklar.
- Deliller ve Somut Olaylar
Ceza davasına konu olan somut olaylar ve onunla ilgili duruşmaya sunulan deliller, hakimin karar vermesini etkiler. Hakim karar verirken şu noktalara da bakar;
- Delillerin güvenilirliği
- Delillerin doğruluğu
- Davanın seyri
Hakim, delillerin toplanma sürecinden başlayıp sunuş şekline kadar tüm süreçleri dikkate alır. Hakimin karar verilmesini aşağıda belirtilen faktörlerde etkiliyor;
- Tanık ifadeleri
- Uzman raporları
- Yazılı belgeler
- Tarafların İddiaları
Ankara ceza avukatı, ceza davasında müvekkilinin haklarını savunmak adına çeşitli iddiaları mahkemeye sunar. Hakimde mahkemeye sunulan iddialara bakıp kararını verir. Ceza davalarında davalı ve davacı taraf, kendi bakış açılarına göre ortaya çeşitli iddialar atar. Hakim karar vermek için her iki tarafın söylediklerini dinler ve talepleriyle itirazlarını dikkatli şekilde inceler. Tarafların mahkemeye sunduğu hukuki argümanları hakimin karar vermesini etkiler. Ancak mahkemeye verilen yazılı dilekçenin ve tarafların sözlü beyanlarının kanuna uyması çok önemlidir.
- Hukuki İlkeler
Hakim kararlarını kanunlara uygun şekilde vererek adaleti sağlar. Bir ceza davasının nasıl çözüleceği noktasında hukuk ilkeleri önemli yol göstericidir. Ceza davalarında adaletin sağlanması için toplumsal hukuki güvenliğin korunması gerekiyor. Bundan dolayı hakim kararları verirken sadece olayın somut tarafına bakmıyor. Aynı zamanda genel hukuk ilkelerine de bakar.
- İçtihatlar
Türk hukuk sistemine göre Yargıtay vb. yüksek mahkemeler tarafından verilen kararlar içtihat oluşturuyor. İçtihatlar, ceza davalarının benzerlerinin çözümünde hakimlere rehberlik eder. Hakim ilk olarak yargı kararlarını inceler. Akabinde benzeri davalarda ne yapılması gerektiğine karar verir. İçtihatlar, adaletin sağlanmasında çok etkilidir. Bunun sebebiyse tutarlılığın sağlanmasının hukukun öngörülebilirliğini artırmasından kaynaklanır.
- Tarafların İtiraz ve İstekleri
Mil Hukuk bürosunda istihdam eden Ankara ceza avukatı ile iletişime geçerek ceza davasıyla ilgili hem itiraz hem de isteklerinizi belirtebilirsiniz. Tarafların itiraz ve istekleri, hakim kararlarını çok etkiliyor. Yalnız tarafların her talebi kanuna uygun değildir. Hakim öncelikle tarafların taleplerinin hukuka uygun olup olmadığına bakar. Hukuka uygun olduğu takdirde kararını açıklar. Aynı zamanda tarafların itirazlarına da bakıp ortaya çıkabilecek hak ihlallerini de engeller. Hakimler için karar verirken içtihatlar ve kanunlar kadar vicdanla hakkaniyet unsurları da önemli yere sahiptir. Adalet sadece kurallara dayalı şekilde ilerlemiyor. Bunun yanı sıra vicdana uygun olarak da doğru karar verilmesi gerekiyor.
Ceza Davalarında İlk Duruşmada Ne Olur?
Ankara ceza avukatı, müvekkillerine ceza davalarının ilk duruşmasının 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu 191.maddesine göre nasıl ilerleyeceği konusunda bilgi verir. Ceza davalarının ilk duruşması şu şekilde ilerler;
- Ceza davalarının ilk duruşmasında mahkeme ilk olarak müdafi ve sanıkların duruşmaya gelip gelmediğine bakar. Duruşmaya çağrılan hem bilirkişi ve tanıkların katılım sağlayıp sağlamadıkları tespit edilir.
- Sanıklar, ceza duruşmalarında salona bağsız olarak alınır.
- Tanıkların duruşma salonunda oldukları tespit edildikten sonra salondan çıkarılırlar.
- Mahkeme tarafından sanığın açık şekilde kimliği saptanır.
- Sanıktan hem kişisel hem de ekonomik durumuyla ilgili bilgi alınır.
- Mahkeme başkanı ya da hakim, iddianameyi okumak için sanığa isnat edilen suç/suçları, bununla ilgili delilleri ve alakalı suçlamanın hukuki olarak nitelendirilmesini anlatır.
- Sanığa CMK m.147’de yer alan hakları hakkında bilgi verilir.
- Sanık eğer açıklama yapmaya hazır olduğunu bildirirse sorguya alınır.
CMK m. 147’de belirtilen haklar şunlardır;
- Kendisine yüklenen suçları öğrenmesi
- Müdafiiden hukuki yardım alma
- Müdafii seçme hakkı
- Sanığın kendisinin müdafii seçecek durumda olmaması
- Bir müdafii yardımından faydalanmak istemesi
Zorunlu müdafiilik gerektiren haller haricinde baro, sanığa bir müdafii görevlendirir. Sanığın aynı zamanda yakınlarına haber verme hakkı var. Sanıkların atılı suç istinatlarına karşılık susma hakkı da vardır. Şüpheli olmaktan kurtulmak için delillerin toplanmasını isteyebilir. Lehine olan hususları da ileri sürebilir.
Ceza Davalarında İlk Duruşmanın Temel Konusu Nedir?
Ankara ceza avukatı, müvekkilini ceza davasının ilk duruşmasından başlayarak diğer tüm duruşmalara hukuki olarak hazırlar. Ceza davalarının ilk duruşmasının temelini sanığın sorgusu oluşturuyor. Sanığın sorgusunu mahkeme yapar. Sanık, iddianamede kendisine yüklenen suçlamalara karşı açıklama yapmak zorundadır.
Sanığın üzerine atılı olan suçlamalarla ilgili beyanlarına karşı, müdafii ve cumhuriyet savcısından açıklama yapması beklenir. Cumhuriyet savcısının beyanlarına sanık ve müdafii cevap verir. Bu bahsedilen süreç gerek görüldüğünde tekrarlar. Mil Hukuk ile iletişime geçerek detaylı olarak Ankara ceza avukatı çalışmaları ve ceza davalarının ilerleyişi konusunda hukuki destek alabilirsiniz.