
Çekişmeli Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar
Çekişmeli boşanma davalarında ilk duruşmada hakimin ne soru sorduğu merak edilmektedir. Eşlerin evliliklerini sonlandırmak istemelerinin nedeni..

Çekişmeli boşanma davalarında ilk duruşmada hakimin ne soru sorduğu merak edilmektedir. Eşlerin evliliklerini sonlandırmak istemelerinin nedeni Medeni hukuk çerçevesi içerisinde 166. madde hususlarına göre incelenmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında Medeni Hukuk Kanunu üzerinden 161. madde ve 166. madde arasında yer alan hayata kast, akıl sağlığını kaybetmek, haysiyetsiz bir şekilde hayat sürdürmek, aldatmak, hakaret etmek ve gurur kırıcı hareketlerde bulunmak, taraflardan birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim bazı sorular yöneltmektedir.
Yalan protokol üzerinden taraflardan tehdit altında kalan kişinin korunması, boşanma için yeterli nedenlerin görülmesi ve tarafların evlilik kurumuna zarar veren davranışlarda bulunuyor olmadı dikkate alınan konulardır. Delillere, şahitlerin ve tarafların beyanlarına yönelik sorular sorarak sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi konusunda büyük rol oynar.
Boşanma Davasında Hakim Süreci Nasıl Değerlendirmektedir
Boşanma davasında hakim eşlerin boşanma taleplerini medeni hukuk kanunu çerçevesi içerisinde değerlendirir. Buna örnek verecek olursak eşlerin evliliklerini sonlandırma sebebi sevgi ya da aşkın bitmesi ise bu bir neden olarak görülmez. Medeni hukuk somut nedenleri önemsemektedir ve taraflar huzurlu hissetmemeye ya da sevginin kalmaması nedenlerini kullanarak boşanmak isterlerde hakim süreci değerlendirmeye almayabilir.
Anlaşmalı boşanma davalarında şiddeti geçimsizlik nedeni üzerinden evdeki yaşamın zedelenmesi konusunda erkeğin ev işlerine ve eve yardımcı olmaması, çocuklar ile ilgilenmemesi ve aynı zamanda evine gelmemesi anlaşmalı boşanma davası nedeni olabilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında ise hakaret, şiddet ve cinsel taciz nedenleri göz önünde bulundurulmaktadır.
Boşanma Davasında Hakim Çocuklarla Konuşur Mu
Boşanma davasında aile yalnızca eşler değil aynı zamanda çocuğun da bir parçası olduğundan mahkemelerde buna önem verilmektedir. Çocuğun konuşabilecek ve kendini ifade edebilecek yaşta olması durumunda eğitim, ruh sağlığı ve psikolojisine yönelik sorular hakim tarafından sorulmaktadır. Çocuğun hangi ebeveyninden kalmak istediği aynı zamanda anne ve babasının ayrılmasına karşı olan bakış açısı da hakim tarafından değerlendirilen unsurlardan biridir. Dolayısıyla bu sorunun c cevabı evet olacaktır.