Boşanma Davası En Fazla Kaç Yıl Sürer

  • Anasayfa
  • Boşanma Davası En Fazla Kaç Yıl Sürer

Boşanma Davası En Fazla Kaç Yıl Sürer

Çekişmeli boşanma davası ilk derece mahkemesinde 300 gün hedef sürede tamamlanabilir, ancak itirazlarla istinaf ve yargıtay süreci eklenirse dava yıllarca sürebilir!

Boşanma Davası En Fazla Kaç Yıl Sürer

Çekişmeli boşanma davası ilk derece mahkemesinde 300 gün hedef sürede tamamlanabilir, ancak itirazlarla istinaf ve yargıtay süreci eklenirse dava yıllarca sürebilir

Mil Hukuk bürosundaki deneyimli Ankara boşanma avukatı sayesinde boşanma süreçleri daha kolay ilerliyor. Evli çiftler çeşitli nedenlerle boşanma sürecine girer. Bu süreç tarafların anlaşmalı olarak davayı açmasıyla kolaylaşır. Ancak davanın çekişmeli olması sürenin uzamasına neden olur.

Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar birbirleriyle anlaştığı için süreç kolayca tamamlanır. Ancak çekişmeli boşanma davalarının süreçleri her iki taraf için çok zor ilerler. Özelikle çekişmeli boşanma davalarının yıllarca sürmesi çok yıpratıcıdır. Boşanmanın sürecini etkileyen çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası türleri davanın niteliğini ifade ediyor. Boşanma sürecini davanın niteliği kadar yargı sistemi ve mahkeme yoğunluğu da etkiliyor.

Çekişmeli Boşanma Davası Süresi

Ankara boşanma avukatı müvekkiline davanın tüm unsurlarında olduğu gibi süresiyle ilgili de bilgilendirir. Çekişmeli boşanma davası eşlerin; boşanma, mal rejimi tasfiyesi, velayet, tazminat ve nafaka gibi konularda anlaşamaması halinde açılır. Böyle durumlarda aile mahkemesi, tarafların iddialarını değerlendirir. Boşanma avukatı hazırladığı dilekçeyi aile mahkemesine iletip davayı açar.

Aile mahkemesi ilk olarak dilekçeleri inceleyip toplanan delillere bakar. Tanıkları dinleyip esasa ilişkin hükmünü kurar. Tüm bu süreçler zaman aldığı için doğal olarak çekişmeli boşanma davasının süresi de uzun olur. İlk derece şeklinde ifade edilen boşanma davasının açıldığı mahkeme tarafından davanın kabul edilmesi ve sürecin tamamlanması 300 gündür. Bu 300 gün, hedef süre uygulamasının başlamasıyla birliktedir. Türkiye’de hedef süre içerisinde çoğunlukla aile mahkemeleri yargıyı tamamlamaz. Belirlenen hedef süre kapsamında çekişmeli boşanma davası, avukatın süreci yakından takip etmesi ve mahkemeye atanan hakimin katkısıyla tamamlanır. Yalnız boşanma davasının sonuçlanması boşanmanın gerçekleşeceği anlamına gelmez. Taraflardan birinin karara itiraz etmesi, boşanma davasının yargıtay ve istinaf süreçlerine taşınmasına neden olur. İstinaf ve yargı süreçleri başlı başına zaman alıcı ve sıkıcı durumlardır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Süresi

Ankara boşanma avukatı, anlaşmalı boşanma davalarına da bakar. Anlaşmalı boşanma davalarında müvekkilinin haklarını koruyacak şekilde anlaşmanın yapılması için uğraşır. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar bir araya gelerek sürecin sorunsuz tamamlanmasını sağlarlar. Anlaşmalı boşanma davası, tarafların her konuda anlaşma sağlamasını içeriyor. Ancak anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. Hükmüne göre tarafların minimum 1 sene evliliklerinin sürmüş olması gerekiyor. Eşlerin mahkemeye birlikte başvurması ya da eşlerden birinin diğerinin davasını kabul etmesi anlaşmalı boşanma davasının sonuçlanmasını sağlar.

Anlaşmalı boşanma davası, 10-45 gün arasında gerçekleşir. Bu süre Ankara gibi büyük bir şehirde mahkemelerin yoğunluğundan dolayı uzayabilir. Ayrıca anlaşmalı boşanma davasının kısa sürede tamamlanması için davanın hukuka uygun olarak açılıp açılmadığına da bakılır. Anlaşmalı boşanma davası, hukuki niteliklere uygun şekilde açılmazsa süreç sıkıntılı ilerler. Mil Hukuk bürosundaki deneyimli Ankara boşanma avukatları hukuki niteliklere uygun şekilde hareket ederek boşanmanın hızlıca gerçekleşmesini sağlarlar. Aile mahkemesinde görevli olan hakim, anlaşmalı boşanma davalarında kendisine sunulan protokolün hukuka uygun olup olmadığıyla ilgilenir. Özellikle velayet, nafaka, mal rejiminin tasfiyesi konularında taraflar anlaştığı için hakim bu konuları incelemez.

Eşler boşanma konusunda anlaşıp hemen akabinde protokol imzalayıp davayı açarak hakim karşısında da boşanmayı kabul etseler dahi yine boşanamazlar.

Çünkü tüm prosedürler yerine getirilse dahi taraflardan birinin karara itiraz yoluna başvurmaması gerekiyor. Taraflardan biri davanın ardından itiraz hakkını kullandığında boşanma iptal olur. Dolayısıyla böyle bir durumda boşanma süresini uzatır.

Boşanma Davası Nasıl Kesinleşir?

Boşanma davasının sona erip kesinleşmesi taraflar açısından çok önemlidir. Ancak tarafların hukuksal haklarının korunması da hayati önem taşıyor. Taraflar boşanma davasının hemen gerçekleşmesi için haklarından vazgeçip hatalı kararlar alabilir. Anlaşmalı boşanma davasında gerekçeli karar tebliği akabinde taraflara iki hafta istinaf süresi verilir. Bu süre içinde taraflar kararı istinaf etmezlerse boşanma kesinleşir.

Çekişmeli boşanma davalarındaysa mahkeme hakimi, vermiş olduğu kararın detaylarını gösterip gerekçeli kararını açıklar. Hakimin kararı taraflara tebliğ edilir. Akabinde 15 günde karara itiraz edilmezse boşanmada kesinleşir. Boşanmanın gerçekleşmesinin ardından nüfus müdürlüğüne durum bildirilir. Kadınların soyadları boşanmanın kesinleşmesinin ardından gerçekleşir. Mil Hukuk bürosundaki tecrübeli Ankara boşanma avukatı ekibiyle irtibata geçerek boşanma davalarıyla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

İlgili Etiketler:
1