Kasten Yaralama Suçu ve Kasten Yaralama Cezası

  • Anasayfa
  • Kasten Yaralama Suçu ve Kasten Yaralama Cezası

Kasten Yaralama Suçu ve Kasten Yaralama Cezası

Kasten yaralama suçu, evlilik birliğinin içinde eşe karşı kasten yaralama fiilinden tutun da (ki bu durum çekişmeli boşanma sebebidir) sokakta yaşadığımız sorunlar sebebiyle kasten yaralama, öğretmenin öğrencisine karşı yaptığı fiiller neticesiyle ka

Kasten Yaralama Suçu ve Kasten Yaralama Cezası

Kasten Yaralama Suçu ve Kasten Yaralama Cezası

Kasten yaralama suçu ceza kanunumuzda suç olarak düzenlenmiş bir suç tipi olup tüm ayrıntılarıyla inceleyeceğiz. Kasten yaralama suçunun somut, güncel hayatımıza ilişkin yaşadıklarımız ile irdelemeye ve örneklendirmeye çalışacağız. Kasten yaralama suçu, evlilik birliğinin içinde boşanma davası sürecinde eşe karşı kasten yaralama fiilinden tutun da (ki bu durum çekişmeli boşanma sebebidir) sokakta yaşadığımız sorunlar sebebiyle kasten yaralama, öğretmenin öğrencisine karşı yaptığı fiiller neticesiyle kasten yaralama şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Kasten yaralama günlük hayatımızda insan ilişkilerinin yaşandığı bir ortamda hiç istemesek dahi önümüze çıkabilecek bir suç tipidir. Kasten yaralama kişinin vücut bütünlüğüne yapılan bir saldırıdır. Kişinin vücuduna zarar vermek istenir. Yaralanan kişinin vücuduna acı elem verici hareketlerde bulunmak anlamına gelen kasten yaralama suçuyla karşılaşan kişilerin yahut kasten yaralama suçunun faili olan şahısların davalarına bakan ceza avukatından konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almalarını da tavsiye ederiz.

Kasten yaralamanın iki türü vardır. Bunlar basit kasten yaralama suçu ve basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek kasten yaralama suçudur. Örneğin yumruk atarak kişinin yaralanmasına sebebiyet verilmiş ise ve hekim raporunda bu yaralamanın basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek bir yaralama olması halinde yumruk atmanın cezası da 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası olacaktır. Burada önemli olan davanın hukuka uygun bir şekilde takip edilmesi ve sonucun lehe olması bakımından çaba sarf edilmesidir. 

Kasten yaralama suçuyla birlikte tehdit suçu yahut hakaret suçu da  işlenmiş ise kişi hem tehdit suçundan  hem de hakaret suçundan ayrıca yargılanacaktır. Kasten yaralamanın yatarı ve alınacak ceza ileride polis yahut asker olunmasında da problem yaratabilecek hususlar içinde yer almaktadır.

Silahla yarlama suçunun cezası ise tabi ki de basit yaralama (hafif yaralama) suçunun cezasından fazla olacağı gibi silah kelimesinin bilinmesi ve nelerin silah olabileceğinin ortaya konulması şarttır.

Silah;

Ateşli silahlar ki bunlar tabanca, otomatik veya yarı otomatik tüfek yahut tabanca, roketatar, havan, pompalı tüfek vs, 

Patlayıcı maddeler ki her türlü kimyasal yahut el yapımı patlayıcı madde vs, 

Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet ki bunlar bıçak, kasatura, süngü, çakı, sustalı, kelebek vs, 

Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler ki sandalye, sopa, tahta parçası, ayakkabı, terlik vs, 

Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddele ki ilaç, çamaşır suyu, far zehri vs

Kasten Yaralama Suçunun Faili

Kasten yaralama suçunun faili herkes olabilir. Ve fakat kasten yaralama suçunun faili ile bu suçun mağduru arasında akrabalık ilişkisinin varlığı daha doğru ifadeyle altsoy, üstsoy, eş yahut kardeşlik ilişkisinin bulunması durumunda bu husus kanunda kasten yaralama suçunu ağırlaştıran nitelikli bir durum olarak, nitelikli bir hal olarak düzenlenmiştir. Kasten yaralama suçu Suçtan zarar gören, mağdur hususunda da özel bir nitelik taşımaz. Nitekim herkes kasten yaralama suçunun mağduru olabilir. Ancak yukarıda fire bakımından bahsetmiş olduğumuz akrabalık ilişkisi mağdur bakımından da mevcut olacağından dolayı bu husus kasten yaralama suçundan verilecek cezanın ağırlaştırıcı nitelikli hal olarak düzenlenmiştir.

Kasten Yaralama Suçunda Yaralama Fiili

Kasten yaralama suçundan mağdurun vücuduna acı veren yahut sağlığının yahut algılama yeteneğinin bozulması neden olan her türlü davranış kasten yaralama suçunu oluşturacaktır. İşte bundan ötürü kasten yaralama suçu seçimlik hareketli bir suç olup serbest hareketli bir suçtur. Unutmayın ki kasten yaralama suçunun silahla işlenmesi cezayı ağırlaştığı bir nitelikli hal olarak düzenlenmiştir.

Kasten yaralama suçundan mağdurun vücuduna acı verme mağdurun maddi olarak zarar görmesini ortaya çıkartacağından dolayı failin mağdura doğrudan doğruya teması gerektiren bir husustur. Nitekim faile mağdura yönelik maddi bir acı vermeye amaçlayarak örneğin yumruk atmak gibi, tokat atmak gibi, tekme atmak gibi, ittirmek gibi ve bunun gibi. Vücuda acı vermese de mağdurun sağlığı üzerinde etkili olabilecek hareketlerde kasten yaralama fiili olarak ortaya çıkabilir. Burada önemli olan kasten yaralama suçunun mağduru olan kişinin beden bütünlüğüne yönelik yaralama davranışının gerçekleştirilmiş olmasıdır. Zira mağdurun beden bütünlüğüne yapılacak olan her türlü acı veren davranış kasten yaralama suçunu oluşturacak ve failin kanun maddesine göre cezalandırılacaktır.

Kasten yaralama suçundan mağdurun bedenen ve ruhen zarara uğramasına yol açan her şey mağdurun sağlığını bozmak olarak ortaya çıkacak, yine bu durumdada failin cezalandırılacaktır.

Kasten Yaralama Suçunun Nitelikli Halleri 

Kasten Yaralamanın üstsoy, altsoy, eş ya da kardeşe karşı işlenmesi

Kasten yaralama suçunun üstsoya, altsoya, eşi yahut kardeşe karşı işlenmesi halinde kasten yaralama suçundan verilecek ceza arttırılarak uygulanacaktır. Ayrıca kasten yaralama suçu eşe karşı işlenmiş ise bu durumda eşlerin boşanma davası süreci de olmakta olup konu hakkında bilgi almak için makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Kasten Yaralama Suçunun Kendini Savunamayacak Kişiye Karşı İşlenmesi

Kasten yaralama suçunun beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi halinde örneğin yaşlılık, hastalık, ruhsal ya da fiziksel güçsüzlük sebebiyle bu durum içinde bulunan kişiye karşı işler değilde kasten yaralama suçundan verilecek ceza arttırılarak faili cezalandırılacaktır

Kasten Yaralama Suçunun Kamu Görevini Yerine Getirene Karşı Görevinden Dolayı İşlenmesi

Kasten yaralama suçunun kamusal faaliyet gösteren, kamu görevini ifa eden kamu görevlisine karşı işlenmesi halinde verilecek ceza artırılacaktır. Kasten yaralama suçunun kamu görevi sırasında işlenmiş olması şart değildir. 

Kasten Yaralama Suçunun Kamu Görevinin Sahip Bulunduğu Nüfuz Kötüye Kullanılarak İşlenmesi

Kasten yaralama suçunu kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfusun kötüye kullanmak suretiyle işlenmesi halinde failin kamu görevlisi olması ve sahip bulunduğu nüfusu kötüye kullanması hususlarının birlikte gerçekleşmiş olması şarttır. Örneğin öğretmen olan bir şahsın sahip olduğu nüfusu kötüye kullanmak suretiyle öğrencisine karşı işlemiş olduğu kasten yaralama suçundan nitelikli hal gerçekleşmiş olacaktır .

Kasten Yaralama Suçunun Silahla İşlenmesi

Kasten yaralama suçunun silahla işlenmesi durumunda da kasten yaralamanın nitelikli hali gerçekleşmiş olacak ve verilecek ceza buna göre arttırılacaktır. Burada silahın mutlak bir surette saldırı ve savunma aracı olarak kullanılması şarttır. Bundan dolayıdır ki insan vücudunun bazı kısımlarının örneğin kol bacak gibi uzuvlarının silah olarak sayılması mümkün değildir. 

Netice Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama

Netice sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan kasten yaralamanın kasten yaralama suçunun mağduru olan kişinin duygularından yahut organlarından birinin işlevini sürekli zayıflaması neden olması durumunda ortaya çıkabilecektir.

Kasten yaralama suçunun mağdurun konuşmasında sürekli zorla neden olması durumunda da neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama meydana gelecektir. Konuşmada sürekli zorluk, açık şekilde konuşma yeteneğinin olumsuz anlamda değişikliğe uğraması olarak ifade edilmiştir. Burada önemli olan konuşmada meydana gelen zorluğun geri dönüşü olmayan, iyileştirilemez bir durumu ifade ettiği söylenebilir konuşma zorluğunun uzun bir süre devam etmiş olması suçun oluşması için daha doğru ifadeyle nitelikli halin uygulanması için yeterli olacaktır bundan dolayıdır ki süreklilik sonsuzluk anlamına gelmeyecektir.

Kasten yaralama suçunun mağdurun yüzünde sabit bir ise neden olması durumunda da neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama suçu gerçekleşmiş olacaktır. Yüzdeki izin sabit iz olup olmadığının değerlendirilebilmesi için adli tıp uygulamalarında rapor aldırılması gerekmektedir.

Kasten yaralamadan mağdurun yaşamını tehlikeye sokan bir duruma neden olması durumunda neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış yaralama suçunu oluşturacaktır. Buna göre beyin kanaması, kafatası kırığı, iç organ yaralanmaları, beyin ödemi, büyük damar yaralanmaları, büyük lezyonlar, göğüs ve karın boşluğuna ilişkin lezyon yaralanmalar, Ağırlaştırılmış nedenleri ortaya çıkmış olacaktır.

O kasten yaralama suçu sonucunda ölüm meydana gelmiş ise faili yaralama kastıyla hareket etmekte, yine de ağırlaşmış bir netice meydana gelmekte yalnız diğer ağırlaşmış neticelerden ayrı olarak mağdurun ölümü ile sonuçlanmaktadır. Örneğin kavga ortamında bir kişiye yumruk atması sonucu yere düşen kişinin kendisinde kalp damar hastalığının uzayın stresi ve efor ile aktif hale geçmesi sonrasında gelişen solunum ve dolaşım yetmezliğinden öldüğü anlaşılmışsa, o ölen kişinin yani mağdurun kalp hastası olup olmadığının faili tarafından birini bilinmediği detaylı bir şekilde araştırılmalı sonucuna göre, bilmesi halinde de buna göre bir cezalandırma yapılması gerekmektedir.

Kasten Yaralama Suçunun Cezası

Kasten yaralama suçunun basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek bir yaralama olduğu ortaya çıkartılmış ise faili verilecek ceza mağdurun şikayeti üzerine meydana gelecektir. Bu sebeple kasten yaralama suçunun mağduru üzerindeki etkisi basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif bir yaralama ise yaralanan kişinin şikayeti üzerine faiz dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına çarptırılr. Bu suçun kadına karşı işlenmesi halinde ise ki bu durum boşanma davasında boşanma davası sebebi olabilecek nitelikte de olup Suç sonucunda verilecek cezanın alt sınırı altı aydan az olamayacaktır. Kasten yaralama suçu basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek bir ölçüde değilse suçun faili bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılr ancak suçun nitelikli halleri gerçekleşmiş ise şikayet aranmaksızın bir yıldan üç yıla kadar verilecek hapis cezası yarı oranında Ancak canavarca hisle işlenen bir kasten yaralama suçu var ise bir kat artırılacaktır. Nitelikli hallerin gerçekleşmesi haricinde neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralamalarda ise bir de dönecek ceza bir kat artırılacak ancak kasten yaralama suçunun nitelikli hallerinde sayılan kişilere karşı işlenmesi halinde verilecek ceza ise bu beş yıldan az olmayacaktır. Örneğin kasten yaralama suçu basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek bir şekilde üstsoya altsoya eşe boşandığı eşi yahut kardeşe karşı işlenmiş ise ve bu kişilerin örneğin yüzünde sabitce meydana gelmiş ise verilecek ceza beş yıldan az olmayacaktır. kasten yaralama fiili mağdurun iyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa yahut bitkisel hayata girmesine, duygularından yahut organlarından birinin işlevini yitirilmesine, konuşmasının ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına, yüzünün sürekli değişmesine, gibi bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine yol açmış ise belirlenecek ceza iki kat artırılacaktır. Fakat gelecek ceza basit tıbbi müdahale ile gidilemeyecek hallerde beş yıldan az olmayacaktır. Kasten yaralama fiili yukarıda saymış olduğumuz sebeplerin gerçekleşmesine yol açmış olupta mağdur üstsoy, altsoy, eş, boşanan eş, kardeş, beden yahut ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişi, kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfus kötüye kullanmak suretiyle, silahlar, canavarca hisle işlenmiş ise verilecek ceza sekiz yıldan az olmayacaktır. Kasten yaralama suçunun mağdurun vücudunda kemik kırılmasını yahut çıkmasına neden olması durumunda belirlenecek ceza kırık yahut çıkın mağdurun hayat fonksiyonlarındaki durumuna göre yarısına kadar artırılacaktır.

Kasten Yaralama Suçunda Görevli Mahkeme

Kasten yaralama suçu basit hali bakımından görevli mahkemeye astı ceza Mahkemesi iken neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama suçunda görevli mahkeme ağır ceza Mahkemesi olacaktır. 

Kasten Yaralama Suçunda Şikayet

Kasten yaralama suçunun basit hali soruşturması ve kovuşturması şikayete bağlı olan bir suç olup bunun haricindekiler savcılık tarafından re’sen soruşturulur. Anlaşılacağı üzere sadece basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama suçu şikayete tabiidir. Kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinde ise yahut nitelikte hallerinde ise mağdurun şikayeti aranmaz .

1